Fabrikör C. J. Jonsson uppförde en fabriksbyggnad som kallades Vestindien

Fabrikör C J Jonsson uppförde en fabriksbyggnad som kallades för Vestindien år 1920-tal
I förra blogginlägger som visade jag en bild på Skaraborgsvägen, denna gång blir det på baksidan där C.J Jonsson lät upp föra en fabriksbyggnad år 1895 på en trång liten tom mellan Viskan och Skaraborgsvägen, som av någon anledning kallades för Vestindien. Här fanns det både färgeri och ett tryckeri. Var för vet jag faktiskt inte men någon av mina bloggläsare kanske kan tala om det för mig. Bilden är fotograferad någon gång på 1920-talet och man ser hur slitna byggnaderna är. Sedan så tog Konstsilke över denna byggnad år 1919 och hade tillverkning fram till 1968 och byggnaden revs så sent som 2013 på grund av miljögifter i stommen.

Foto Glenn Murberg 20150926

Den 26 september var jag i Borås för att fotografera gamla byggnader och då passade jag på att fotografera där gamla Vestindien var tidigare och det är en stor skillnad på då och nu. Jag tror också att Viskan är mycket renare nu än var den var på 1920-talet när man bara släppte ut färgerivattnet i Viskan. Jag tycker att det nybyggda huset där Vestindien och hotellet som fanns vid Skaraborgsvägen stod är lite annorlunda och att det passar in där i fabriksmiljön med kopior av hålkort som fasad.
Hela Simonsland har ju som sagt blivit en vacker miljö med mycket gammal som ändå är sparat. Ena skorstenen är nertagen men man kan fortfarande se lite av den mindre skorstenen som man tog ner, tittar man på taket så ser man en liten del av den. Min far jobbade ett antal år på Konstsilke, jag tror att han jobbade 4-skift men det var innan min tid. Många gånger har jag funderat på vad han skulle ha sagt om han vaknade upp och fick se detta gamla fabriksområde i nyskick, han skulle nog bara stå och gapa skulle jag tro, han berättade ofta hur lätt det var att få jobb på denna tid som var på 1950-talet, då han bara gick in på personalkontoret och fråga efter jobb och att han redan på eftermiddagen började jobba. Som sagt det är mycket som är ändrat fast är sig likt ändå.

PDF-fil