Huvudkontoret för Sveriges Förenades Trikåfabriker 1915

Huvudkontoret för Sveriges Förenades Trikåfabriker invigdes år 1915
När koncernen Sveriges Förenade Trikåfabriker bildades år 1913 så tog man ett beslut om att bygga ett nytt huvudkontor i Borås. Man byggde det i kvarteret Blåklinten utefter dåvarande spårgatan och där fanns redan Carl Eisermans trikåfabrik fanns som var etablerad sedan år 1909. Rakt över Spårgatan nuvarande motorvägen låg Borås Spinneri som kom in i koncernen 1914. Huvudkontoret ritades av den kände Lars Kellman och invigdes den 7 juli 1915. Ursprungligen användes endast bottenvåningen som kontor medan de övriga våningarna samt vinden användes som lageryta.
Sedanhar byggnaden bara byggts ut men jag var och fotograferade byggnaden förra året och det var mycket sparat av den gamla fastigheten, se bilden nedan.

Foto Glenn Murberg 20150801

Man har sparat dessa vackra valv som jag skulle tippa på att det har varit in och urlastning. Det är roligt att man har sparat så mycket av det gamla men på andra sidan är det ju värre eftersom att motorvägen går precis intill husväggen och att man även har fått lägga igen en del fönster och även huvudentrén. Lite synd att man beslutar sig för att lägga en motorväg mellan dessa kulturella hus och det hade varit bra om det hade låtit spårgatan varit som den var en gång i tiden och sparat dessa industriella minnen. Lägger in en bild till fast på andra sida sett ifrån motorvägen.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här ser fasaden ut vid motorvägen och vad ska man säga den ser ju inte så vacker ut och att man då har lagt igen fönstren och huvudentrén men man har varit smart nog med att sparat konturerna där en gång huvudingången en gång var i tiden. Man kan ju tänka sig hur många människor som har gått in genom den dörren. Tyvärr är jag alldeles för ung att komma ihåg när järnvägsspåren gick här mellan husen och man har även gett sig på att återställa stickspåret som gick in till Borås Spinneri

PDF-fil