Sagahuset

I hörnet av Färgerigatan och Österlånggatan uppfördes Sagahuset och stod färdigt 1938 och den 12 november höll man den första föreställningen. Det var stadsarkitekten Harald Ericson som ritade huset. Det var ett modernt hus med biograf, restaurang, kontor och lägenheter. Men det huset som stod där innan var ett litet vackert trähus, se bild nedan.

År 1937 på började man rivningen av detta hus för att kunna bygga Sagahuset om man tittar på de flesta trähus som fanns i Borås så såg de lika ut med dessa så vackra halvmånefönster och även takbyggnationen, tänk om detta hus hade fått vara kvar vilket komplement det hade blivit till Utfalska Gården (Hemgården) och Flaménska Gården. Men dom styrande ville något annat så det blev ett större hus med en biograf och nedan kan du se hur det ser ut i dag inte fotograferat i samma vinkel.

Foto Glenn Murberg 20161012

Så här ser Sagahuset ut i dag och det är väldigt bra bevarat inte sönder renoverat ännu i alla fall. Det finns ju nämligen planer på att bygga på ytterligare våningar på huset och det tycker jag är rent vansinne men det är mina egna tankar. Nu när man ser hur fint huset är och det ser ganska så nymålat ut och inte så mycket ändrat. I den entrén till Sagabiografen har man gått in många gånger för att se på bio. Jag fick förmånen att komma in i biosalongen att fotografera och det var många gamla minnen som kom tillbaka.

Foto Glenn Murberg 20161012

Biosalongen är fortfarande välbevarad och det var verkligen nostalgi att få komma in där ingen. Även nere i foajén är det sig likt. Kommer även ihåg att jag hade en kompis som var maskinist och då fick jag komma in och se lite filmer ifrån maskinrummet. Det var roligt att se att allt såg ut som det gjorde för 35-40 år sedan. Undra hur det kommer att gå med denna lokal nu när man slutar med att ha teater i denna lokal, det återstår att se. Jag har även varit och fotograferat inne i parkteatern i Boråsparken som nu har varit rivningshotad men vad det verkar just nu så kommer man att renovera denna vackra byggnad men som man säger att man inte ska skrika hej förrän man är över bäcken, det kan ändra sig men jag hoppas verkligen att man vill rädda denna byggnad. Jag kommer att göra ett blogginlägg om Parkteatern senare med lite bilder.

PDF-fil