Skaraborgsvägen vid Borås Övre 1920

Här har vi en svunnen tid alla hus på vänster sida är borta i dag. Huset allra längst bort på vänster sida är gamla Wiskadals fabriker. Bilden är fotograferad på 1920-talet. Huset näst lägst bort revs något år efter att Kungsleden byggdes och jag har för mig att man byggde Kungsleden år 1976, huset var byggt någon gång på 1880-talet av direktör Torsten Gantzel. Byggnaden på vänster sida där bilarna står var ett litet hotell som användes av en del människor som kom till staden med Herrljungatåget. Huset revs så sent som 2013 då när man byggde om Konstsilkes gamla fabrik. Jag har för mig att Tekomuseumet fanns i denna fastighet.
Byggnaden hitom Hotellet fanns Wiskastrands Mekaniska väveri även denna byggnad revs väl i samband med ombyggnaden av Konstsilkes fabrik. Man försökte att rädda dessa två byggnader men tyvärr so gick det inte eftersom de innehöll en massa gifter. Lite synd tycker jag för dessa två gamla byggnaderna hade passat in i miljön tillsammans med den vackra gamla järnvägsstationen Borås Övre. Men annars tycker jag att ombyggnaden och renoveringen av de gamla fabriksbyggnaderna blev jättebra och att man har sparat så mycket av fabriksbyggnaden och det är roligt att se när man åker förbi och ser att det alltid är fullt med folk, men alltid lite synd att äldre hus alltid får sätta livet till.
Nu skulle bara husen på innegården intill Viskan behöva ha en ordentlig renovering, det är byggnaderna bakom Konstsilke. Där jobbade jag ett tag när jag var anställd på Borås Wäfveri och hade hand om 2:a sorteringstyger och det var väl ett ganska bra jobb men sedan återvände jag till Ryda igen. Vi får hoppas att det kommer en renovering av dessa hus också för de ser inte så vackra ut när man passerar på Norrbyleden.

PDF-fil