Bockasjögatan

En mysig bild på tre arbetskarlar med häst och vagn. Framför hästarna ser vi järnvägen som går till Alvesta. Bilden är fotograferad omkring 1921 och man kan se Bockasjön till höger. Den sjön fyllde man igen och det tog väl några år att göra detta. Det finns många som säger att man dumpade gamla ånglok för att fylla igen sjön och någon hade sett järnvägsspår som gick fram till sjön men de spåren var nog till för att man skulle kunna fylla igen den med sten och grus. Man började år 1897 men sjön var inte igenfylld förrän på 1950-talet. Tyvärr så inte den ladan på vänstersida bevarad utan bara en tråkig parkeringsplats.

Glenn Murberg 20150716

Denna bild fotograferade jag den 13 juli 2015 och man ser fortfarande spår av den gamla ladan som vi ser på huvudbilden. Man har i alla fall försökt att lyfta upp området med stenpelare och kätting. Sedan tittar på själva transformatorbyggnaden så har den en massa olika små utsmyckningar lite här och där och till och med lampan på hörnet har de tänkt till dom renoverade byggnaden att låta denna vara typ en äldre lampa. Man får vara glad över de som ville ta var på den härliga byggnad.
Där som Bockasjön en gång var ligger i dag Postens Terminal och det är svårt att tro att det har varit en sjö där en gång. Man kan alltid sitta och undra vad dessa kuskar transporterade på sina vagnar med. Om man tänker efter nu vad många industrier som det har funnits i Borås och framför allt Borås var ju störst på konfektionssidan och var ute tidigt med färgerier och även konfektionsfabriker och hur många finns det kvar idag. Det var ett hårt slag mot Borås när Tekokrisen slog till, det såg man bara när Rydboholmsbolaget slog igen då dog Rydboholm nästan ut helt

PDF-fil