Handelsträdgården i kvarteret Pluto 4

Södra Strandgatan omkring 1920-talet och mitt i bild ser vi handelsgården i kvarteret Pluto 4 som byggdes av färgeridirektören Ambrosius Butsch runt 1830-talet. På senare tid bodde Dr Charles och hans dotter Ada Damm som är två kända Boråsare. Runt 1924 ritade Lars Kellman om huset så det skulle få en bottenvåning och en våning till på huset.

Här har byggmästare Oscar Ohlson börjat med arbetet att höja den gamla träbyggnaden för att skapa en ny sockelvåning. Det är fantastiskt att de klarade av ett sådant arbete redan på 1920-talet med de verktyg och hjälpmedel som de hade då. Men det återstår mycket arbete innan hyresgästerna kan flyttade in i det nygamla huset. Troligtvis så är det byggmästare Oscar Ohlson som står och poserar på bilden, man kan ju bara sitta och begrunda bilden och vilket lyft det blev för byggnaden.

Här har man kommit en bit på vägen sockelvåningen av sten är färdig som byggnaden nu vilar på, och även en tredje våning har tillkommit på huset i stående timmer, året är runt 1924-1925. Det är tre olika tekniker som man har använt sig av i denna byggnad, det är sockelvåning av sten och den ursprungliga gamla bygganden var byggd i liggande timmer och sedan den tredje våningen i stående timmer och denna byggnadsteknik var inte så vanligt. Bilden är fotograferad från korsningen mellan Stora Kyrkogatan och Södra Strandgatan. Tittar man på bilden så ser det nästan ut som man är på väg att riva byggnaden.

 Här står Lars Kellmans skapelse färdigt och det enda som ör original är andra våningen som fick flytta från bottenvåning och bli en andra våning. Det är ett mycket vackert hus och det är det fortfarande i dag. Jag var ju på en fotorunda i Borås förra året och då tog jag även bilder på denna byggnad så jag slänger in en bild till på huset.

Foto Glenn Murberg 20150801

Det är så här vi ska bevara våra gamla byggnader i staden, ett hus som är 186 år gammalt och underhåller vi husen så står de många, många år till. Sedan måste vi föra vår historia vidare vi kan inte bara glömma bort den, som att ingenting har hänt det är ju i alla fall våra förfäder som har byggt upp vårt samhälle och kulturarv och det ska vara rädda om, men det är som man säger att det var bättre förr men det var det ju inte alltid det utan det var inte bättre förr utan annorlunda.

PDF-fil