Kvarter Mejseln rivs

Norrby som förtätningen tar över mer och nu är det dags för kvarteret Mejseln att jämnas med backen. Husen vi ser i backgrunden är de så kallas bananhusen vid Norrby Långgata, och kullen mitt i bild är Skogsbacken och nedanför Skogsbacken går järnvägen till Göteborg. Huset som vi ser på bilden låg på Västra Nygatan 68 och uppfördes år 1922 och blev jämnat efter backen i slutet av 1960-talet.
Det var många vackra gamla hus som försvann på 1960-talet man kan säga att hela gamla Norrby och Landala försvann då i en stora rivningsvågen som gick över Borås. Samtidigt kan jag förstå att man river för att bygga nya mordernare hus med varmvatten, centralvärme och toalett. Det var nog inte så roligt att behöva gå ut på utedasset när det var minusgrader ute. Men man kunde i alla fall spara en del gamla hus till eftervärlden och moderniserad med centralvärme och toalett. Jag tror säkert att de finns persononer som vill bo i dessa gamla hus, jag är en av dom i alla fall. Lite synd att utplåna hela gamla Norrby och Landala det finns en del gamla hus kvar på Norrby med de är lätträknade bland annat Norrbyskolan som är uppförd 1905.
Jag efterlyser fortfarande era egna bilder ifrån Norrby speciellt Skogbacke som intresserar mig väldigt mycket. Jag var där för ett par år sedan och fotograferade så fanns det lite gammalt kvar som bland annat ett järnstaket och några husgrunder och trappor. Vore roligt om det fanns bilder därifrån som jag kunde få låna och scanna av. Även dina egna historier om hur det var att leva på denna tid på Norrby är väldigt intressant att få ta del av. Så tveka inte skicka ett mail till mig

PDF-fil