Gammal bild tagen i Borås mot Carolikyrkan

En gammal bild över Borås som är fotograferad någon gång mellan 1880-1896 man ser till vänster på bilden så har vi Nya Folkskolan som Caroliskolan tidigare kallades för och uppfördes mellan år 1878-1880. Till vänster om kullen som ligger mitt i bild har Tekniskas Elementarskolan och kullen är garanterat galgbacken. Fotograferad har troligen stått på Lugnet när han fotograferade denna bild eller uppe på Kvarnberget där som vattentornet senare byggdes.
Här ser man en ganska så obebyggd stad med mycket stora ytor med gräs och träd, det vore roligt att få ta en bild från exakt samma ställe och då ser man vilken skillnad det har blivit på 120-130 år. Här på bilden ser det lugnt och fridfullt ut och Carolikyrkan utmärker sig med sitt höga torn mitt i bild. Man kan skymtar lite fabriker i höger bild kant. På bilden finns det inga stora byggnader precis utan mest 1-2 våningshus och det berodde väl mest på alla stadsbränder som hade drabbat Borås och då fick man bara bygga ett trähus i max 2 våningar.
Dom tre byggnader som utmärker sig här på bilden Caroliskolan, Teknis och kyrkan står fortfarande kvar i dag och alla tre byggnader är i bra skick. Under denna tidsepok hände det mycket i Borås inom textilverksamheten, det kom upp väverier, färgerier, garverier, spinnerier och många andra verksamheter.
Ni som är intresserad av Borås historia kan jag verkligen rekommendera de tre böckerna som heter Borås Stads Historia och de böcker finns även som ljudbok på biblioteket. Sedan finns gruppen gamla Borås på facebook som jag skapade i augusti 2012 och när jag var med i ett repotage i Borås Tidning den 8 februari 2015 var medlemsantalet 1700 men i dag är medlemsantalet 6357. Gruppen har växt oerhört mycket på två och det är bara kul att många gillar gamla Borås. Om ni är intresserad av att läsa artikeln få finner ni länken här. Är ni intresserade av gamla bilder, historier och diskussioner om staden gå då med i Gamla Borås.

PDF-fil