Österlånggatan 1930

Då har vi kommit fram till årets sista blogginlägg och då är vi på Österlånggatan och fotografen står ungefär i hörnet Österlånggatan – Åsbogatan år 1930. Än så långe är inte funkishuset med EPA byggt ännu, på höger sida ser vi Nils Petzells affär, Ingrid Hedbergs Tobak och Pappershandel och Ljungbergs Sko och Läderaffär. Just i detta kvarter Orion 8 som dessa affärer låg byggdes funkishuset med EPA (Enhetspris aktiebolaget), år 1931-1932 byggdes det stora stenhuset upp i 5 våningar.
Då fick Ingerid Hedbergs affär flytta till andra sidan av Österlånggatan i samma hus som Strömqvist järnhandel fast i hörnet vid Södra Torget och denna affär finns fortfarande kvar i dag dock heter den Pressbyrån. Strömqvist finns inte kvar i dag men det vackra huset står lika vackert kvar i dag och man har öppnat upp Bäckegränd en liten gata mellan Österlånggatan och Södra Strandgatan som i många år var överbyggd men är i dag en lite fin gata.

Foto Glenn Murberg 20161230

Så här ser Österlånggatan ut idag, passade på att ta lite bilder när jag ändå var i Borås det är alltid roligt att jämföra gamla bilder mot nya. Det har skett en del förändringar av gatan en del hus har blivit utbytta mot nya men det är ju trots allt 86 år som skiljer bilderna åt. Här ser man vad vacker Strömqviska huset är. Måste säga att Österlånggatan är en vacker promenadgata från Södra Torget förbi Rådhuset och Stora Torget sedan ända bort till Folkets hus. Det är många vackra hus som har försvunnit längs med gatan under årens lopp både på gott och ont. Nu är det Folkets Hus som är i farozonen att bli ett kongresshus och då lär en vackra Biografen Folkan rivas och det tycker jag är synd för den borde man spara för den är så underbar vacker. Jag var och fotograferade biografen i höstas och jag måste säga att den är i ett sådant fint fick så det är vansinne att riva denna klenod. När man kom in i biografen det var som att tiden har stått stilla sedan biografen byggdes, så jag säger bara låt Folkets hus vara och speciellt biografen.
Eftersom det är sista blogginlägget för år 2016 så vill jag passa på att önska alla läsare Ett Riktigt Gott Nytt år och den 2 januari 2017 kommer det första blogginlägget.

PDF-fil