Brämhultsvägen-Tredje Villagatan

I detta hus låg Apoteket Storken och huset står fortfarande kvar än i dag och ser nästan likadant ut i daf fast med lite med träd framför huset. Villastaden har också förändrats en del, fast de flesta gamla husen står fortfarande kvar fast en del är ju ombyggda. Till vänster finns Bäcksängsgymnasiet eller ”Högre Allmänna Läroverket” som det hette tidigare. Fantastisk vacker skola måste jag säga, jag var där i somras och fotograferade runt hela Bäckäng och fann då en liten tegelbyggnad bakom skolan som jag blev lite nyfiken på, vad den användes till förr i tiden. Se bilden nedan.

Har funderat länge på vad det är för byggnad och vad den har använts till. Det står en skylt på ena gaveln vid dörren om att det är ett museum. Någon av bloggens läsare som vet vad denna byggnaden användes till förr i tiden?
Nedanför skolan har vi den vackra Gustav Adolfskyrkan som är byggdes 1903-1906 och i den kyrkan döptes jag och varit där på många skolavslutningar. Jag måste säga att ombyggnaden av området omkring kyrkan och Kulturhuset har blivit väldig vacker med all denna stenläggning och den stora trappan och det kallas för P A Halls Terrass. Mitt emot kyrkan har vi Kulturhuset som invigdes år 1975. Det var många gamla byggnader som försvann innan bygget kom igång. Jag är alldeles för ung för att minnas hur husen såg ut som låg där Kulturhuset ligger nu.
Tillbaka till kyrkan, jag ska nu i vår försöka att få komma upp i kyrktornet och fotografera över Borås och även ta lite bilder på tornet och interiören av kyrkan. Det gäller även Villastaden ska jag dokumentera de gamla hus som fortfarande finns kvar. Nyligen försvann ett gammal hus med en syfabrik på Andra Villagatan – Övre Kvarngatan. Jag tycker det är viktigt att dokumentera det gamla i Borås för man vet aldrig när det försvinner. Det har rivits alldeles för mycket i Borås enligt min åsikt och nu får det vara nog. Det var därför som jag startade Facebookgruppen Gamla Borås för att få in en massa historier om gamla Borås, och du som läser bloggen gå gärna med i gruppen där dinns en massa bilder på gamla Borås och en massa matnyttiga kommentarer. Vill gärna ha in era egna upplevelser om det gamla i Borås så har du någon historia som du har upplevt så maila mig gärna den, tycker att det är viktigt att dokumentera allt det gamla det är som jag har skrivit tidigare att allt står inte i böckerna. Sedan kan jag återigen tipsa er om Borås Stadsantikvarie i Fredriks Hjelms fantastiska böcker om Borås, han har nu gjort 3 böcker varav den sista kom ut nu i december. Dom böckerna är väl värda att ha i som Boråssamling.

PDF-fil