Norrby Långgata 1950-tal

Norrby Långgata går från Alingsåsvägen till Skaraborgsvägen. Denna gata har det skett stora förändringar. I början flyttade man ett hus från ena sidan till andra sidan av gatan, jag vet inte varför huset flyttades och inte vilket år det skedde. Skulle gärna vilja ha lite upplysningar om varför huset flyttades och vilket år det skedde. Efter flytten kallades huset för ”rullan”
Sedan Norrbylånggata blev Norrbyleden så försvann nästan alla byggnader efter denna gata, vid Billdalsgatan finns ett hus kvar där Hildings bröd fanns. Som jag tidigare har skrivit så är inte Norrby som det en gång var, dom flesta hus har fått smaka på grävmaskinernas skopa. Då på 1960-talet när Norrby revs så gick det fort att utplåna flera kvarter, det var inte på tal om att sortera rivningsmassorna utan man lastade bara på lastbilar som troligtvis kördes till soptippen på Gässlösa. Jag tror inte att vi vill veta vad som ligger där, det finns garanterat en massa miljöfarliga saker där.

Norrby Långgata 1960-tal
Vet om att min mammas syster bodde på Dalbogatan, kommer ihåg att vi gick från Vrangelsgatan 9 på Norrmalm där vi bodde, ner igenom järnvägstunneln och sedan hela vägen genom nuvarande Knalleland, sedan över järnvägsövergången mellan Landala och Norrby. Det är inte mycket som är sig likt längre. Jag tror att jag var en 8-10 år och i den åldern sp bryr man sig inte om hur bostadsområden ser ut utan man följer snällt med sin mamma. Men jag har svaga minnen hur det såg ut. År 1975 stod Norrbyleden färdig och år 1960 stod Borås största bostadshus färdigt på Dalbogatan med järnvägen bakom.
Efterlyser bilder ifrån Norrby när den stora rivningen var i gång samt dina egna historier om hur det var att leva på Norrby.

PDF-fil