AB Vitvaruindustrin

AB Vitvaruindustrin
Olovsholmsgatan – Flemminggatan, byggnaden uppfördes för företaget AB Skinn som var verksam i byggnaden endast 2 år då man sedan gick i konkurs. Byggnaden är byggt 1920, det dominerande företaget i huset blev AB Vitvaruindustrin som grundades av Ernst Hjalmar Johannesson. År 1926 flyttade man in i denna byggnad vid Vennerbergsplatsen. Fabriksbyggnaden kom i folkmun att döpas till Vitvaruindustrin, även fast det fanns andra företag i byggnaden. Biklden är troligen fotograferad år 1933.
Företaget var inriktat på damunderkläder, skyddsrockar, klänningar, pyjamas m.m. Under sin storhetstid hade man mer än 500 anställda, Vitvaruindustrin lades ner i slutet av 1950-talet. Fabriksbyggnaden uppfördes ursprungligen i 2 ½ plan samt höga fönster försedd med källarvåning. Den ritades av Albin Lönnqvist år 1917 men uppfördes först år 1920. Byggnaden har förändrats en del genom åren, speciellt 1955 då man genomförde en renovering, en ny hiss tillkom i vinkeln in mot gården. Vid detta tillfälle byttes också de ursprungliga småspröjasade fönstren mot T-postbågar.
Byggnadens fasad var ursprungligen putsad men vid en genomgripande om- och tillbyggnad mellan 1979-1980 förändrades huset radikalt. Man byggde på en våning utmed Olovsholmsgatan, samtidigt som den gamla vindsvåningen byggdes bort. Även vindsvåningen mot Vennerbergsplatsen förändrades totalt när en tredje våning skapades och sedan kläddes in i plåt.
Så här ser huset ut i dag bild fotograferad 20160214

År 1926 flyttade Lapidus in sin tillverkning som bestod av damkonfektion. Efter att Lapidus lämnat fastigheten 1967 togs en del av lokalerna över av AB Borås Kravattfabrik. Detta företag grundades 1931 av Olof Sandberg med inriktning av slipsar och rosetter samt även barnoveraller, babypåsar och vagnsdynor. Byggnaden har använts sedan 1980 av maskintillverkaren ACG Nyström som bland annat tillverkar sömnadsautomater och annan utrustning för konfektion- och trikåindistrin. ACG flyttade till nya lokaler vid regementet.
Lite synd att man har klätt hela fabriksbyggnaden med plåt det har förstört hela utseendet på byggnaden, men man hade väl sina orsaker. Jag har för mig att huset nästan var rivningsfärdigt när ACG tog över fastigheten, men kan ju blanda ihop det med renoveringen. Jag var bara 15-16 år och hade inte så stor koll på vad som hände med dom gamla husen. Rakt över Olovsholmsgatan ligger lokstallarna som nu är så vackert renoverade och lite längre bort vid järnvägsövergången vid Vegagatan står bussgaragen och fortfarande förfaller, man har ju börjat renovera dessa men det ser ut som det har avstannat, vi får hoppas att renoveringen snart kommer igång igen.

PDF-fil