Vy över över Södra Torget och Stadsparken

Foto Kenneth Nilsson
En vy som nästan ser likadan ut i dag. Denna bild togs 1976-1977. Det är väl själva busstorget som har förändrats och det är inte så konstigt eftersom bussarna blir allt större och turerna blir tätare. Det är konstigt att det fungerar fast trafiken är så tät och intensivt där på torget. Vårt vackra kyrktorn tillhörande Carolikyrkan spirar så vackert. Det finns inte så många skorstenar kvar i dag, vissa delar av Simonsland syns bakom tornet och även de så kallade bananhusen på Norrby.
Det gula huset var Ada Damms föräldrahem, huset fick genomgå en ordentlig renovering och ombyggnad år 1924 då man höjde huset och byggde på en undervåning och sedan byggde man på en våning till på huset. Från att vara envåningshus så blev det ett trevåningshus, huset är uppfört på 1840-talet. När denna bild fotograferades var det tillåtet med trafik på Södra Strandgatan och till viss del på Södra Torget, men i dag är biltrafik förbjuden. Södra Strandgatan går från Åsbogatan fram till Lilla Brogatan och heter nu Sandwalls Plats. Lite fel att kalla den för Sandwalls Plats borde ha kallats för Ada Damms plats för att hedra hennes minne. Men man kan inte få allt.
Till vänster i bild kan man skymta taket på dåvarande Domus som nu kallas för Pallashuset. Från och med i år kommer Pallashuset att få gå igenom en ordentlig ombyggnad och det kan ju vara på sin plats för byggnaden har ju inte varit speciellt vacker, så det är välkommet med en renovering. Pallashuset invigdes 1971 då Domus flyttade ifrån Stora Brogatan.
Mitt i bild i bild vid tornet av Carolikyrkan ser det ut som att Harry Sjögren har börjat bygga Midashuset vid Stora Torget. Alla hus mellan Österlånggatan och Västerlånggatan revs ju i slutet 1960-talet och det var synd och skam att riva dessa vackra hus som fanns där.4
Vid Åsbogatans början har vi huset där Strömqvist järnhandel låg och även Bengtas café och huset är byggt på 1880-talet och står i dag lika vackert och det är inte så mycket som skiljer sig mot i dag.
Har du bilder på gamla Borås i byrålådan som du tycker behöver se dagens ljus, det kan vara diabilder, papperskopior eller negativ hör gärna av dig, jag tycker det är kul att bilder på gamla Borås. Det vore kull att få in lite historier som ni har varit med om. Jag tycker att det är viktigt att dokumentera historia som privatpersoner upplevt, för man kan inte läsa till allt i böcker utan det är ni som var med på den tiden som sitter på den riktiga historian. Det viktigt att nästa generation får reda på hur det vara att leva på den tiden. Även jag vill veta mera så har du någon historia så det är bara att skicka ett mail och vill du vara anonym så är det inga problem. Vill lära mig mycket mera om Borås.

PDF-fil