Bakgård Södra Kyrkogatan

En klassisk syn förr i världen när det hängde tvätt på bakgårdar och även mellan husen, det är inget som man ser i dag, För den delen skulle jag nog inte vilja ha min tvätt ute i stan med dagens trafik. Men tänker man efter så var det fruktansvärt med utsläpp från stadens alla skorstenar.
Tycker att dessa bakgårdar ser mysiga och ombonade ut på något vis. Här på bilden ser vi hur gården är stenbelagd med gatsten, nu vet jag inte exakt var på Södra Kyrkogatan denna byggnad ligger/låg, troligtvis är den borta i dag. Skulle tippa på att bilden är fotograferad i början av 1960-talet. Synd att man inte sparar någon sådan arbetarbostad som minne, så man kunde få se hur människor levde förr.
Men jag gillar idyllen som bilden visar, allt ser sp levande ut mot i dag då allt är så sterilt och stelt. Jag sitter här och funderar nu när jag skriver detta inlägg hur många gamla hus som har rits i Borås under åren? Hur många hu som verkligen var dåliga eller om de styrande tänkte att det är bättre att vi river hela kvarter när vi ändå håller på. Hade varit roligt att varit en fluga på väggen i styrelserummet när besluten togs om rivning i vår stad. Vissa hur kan jag förstå att man river men det fanns säkert de hur som inte var något fel på. Men klart allt är ju lättare att bygga stora betongklossar när man inte har några små träkåkar at ta hänsyn till. Men sagt det är ju bara mina egna tankar.
Jag jämför Borås med trästaden Alingsås där det står många. Många gamla trähus kvar, men det fanns ingen Sjögren i Alingsås och staden gör verkligen skäl för sitt namn ”Trästaden”. Jag är inte emot nybyggnationer alls men varför bygga så konstiga hus, ta t.ex ”Tetrapaketet” höghuset på Druvefors, det ser väldigt tråkigt ut. Det är nästan att man gör en våning sedan kopierar man av första våning och lägger dessa på hög, det ser lite konstigt ut. Speciellt när det är så smalt, ta ”Skyskrapan” på Sjöbo det är en ordentlig byggnad men som jag har sagt tidigare så är jag nog lite gammalmodig.
Visst behövs det nytänkande men man behöver inte förfula staden som man gör mes dessa ”moderna” hus som det i dag heter. Sedan kan jag inte förstå varför mans ka bygga så tätt som man gör i dag, så tätt att man kan ta i hand med sin granne genom fönstret. Men det är väl det som dom kallar för förtätning av stadskärnan.

PDF-fil