En Pagod som inte finns längre

En Pagod som inte finns längre
Måste bara få skriva av mig av denna vackra Pagod som inte ser ut så här längre. Borås Stad tog in denna vackra telefonkiosk för en renovering. Kiosken är ifrån början av 1900-talet och stod bland en massa soptunnor, precis som att den stod i skamvrån och där fick den stå och förfalla mer och mer. Sedan en dag så var den bara borta och fick reda på att Borås Stad hade tagit in den i värmen för renovering. Vad kul tyckte alla som gillar denna charmiga kiosk äntligen skulle den få lite omvårdnad och ny färg och vi alla såg fram emot detta. Men ack vad vi alla bedrog oss resultatet blev en kopia byggd år 2016 istället. Vad dom har gjort är att dom i stort sett byggt en helt ny kiosk, allt på den har blivit fel. Ni kan ju jämföra med bilden nedan.

Taket först och främst det är ju rena skämtet på originalpagoden fanns det ett vackert Zinktak med en liten skorsten på, det river man av och ersätter med ett rödfärgat enkelt plåttak och det ser ju hemskt ut. Fattar inte att man kan förstöra en gammal sak på detta vis. När man tar en gammal sak för att renovera så dokumenterar man ju hur originalet ser ut och sedan plockar man bort bit för bit för att ha att jämföra med. Vet man inte vad man gör så brukar ju man normalt forska i det innan man sätter igång att riva isär det. Sedan dörrarna är också fel, där har man valt att bara montera dit en kvartsstav som bilder själva spegeln. Tittar man sedan på själva skylten ”Rikstelefon” så ser man tydligt ett stort fel till, skylten stämmer inte för fem öre. Det finns en massa grejer som är fel, ja hela renoveringen har blivit ett totalt fiasko, eller varför inte kalla det för ett kulturmord för den gsamla Pagoden finns inte kvar längre utan det är en ny Pagod Anno 2016.
Jag vet inte hur många som jag har mailat inom Borås Stad men det ingen som har svarat, troligen vågar dom inte det för innerst inne vet dom nog att dom har gjort fel. Jag tycker det är så svagt av dom att inte svara utan då kan man bara konstatera att dom gömmer sig bakom sina skrivbord. Först trodde jag att Pagoden ägdes av De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening men den ägs och förvaltas av Borås Stad. Tänk om dom i alla fall kunde höra av sig och berätta att vi har gjort fel men tydligen vågar dom inte det, jag tycker att det är så fegt. Sedan VARFÖR inte ta reda på fakta först det finns en person Som heter Folke Ackerman som kan det här med gamla pagoder, varför inte rådgöra med honom först det är inte alls fel att ta hjälp när man inte klarar det själva. Men det går ju bra att sitta bakom skrivborden och säga att nu gör vi så här så blir allt bra. Jag säger bara göra om och gör rätt, fast nu finns det troligtvis inget att göra åt den längre, R.I.P gamla pagoden jag tror inte att det finns något att göra så att den blir i ungefär samma skick som tidigare, men jag hoppas att man kan återställa den.
Sedan kommer ju frågan om var den ska placeras, för guds skulle ställ den inte i Ramnaparken, jag tror inte att Boråsarna vill se eländet. Jo jag vet var de kan ställa den, ställ den i Stadshuset så de ansvariga kan ser sitt underverk varje dag de kommer till jobbet. Hela detta jobb var ett stort skämt från början. Det finns en grupp på Facebook som heter Telefonkiosken där vi har ventilerat hur man ska gå till väga och speciellt admin i den gruppen verkligen en riktig eldskäl men som tyvärr så blivit överkörd och bedragen. Även i Gamla Borås har vi behandlat denna fråga hur man ska göra med kiosken men det hjälpte inte det heller. Men det är som jag säger att historien upprepas sist var det 1983 då man rev teatern nu gör man samma sak igen. Snacka om att köra över invånarna i Borås och detta lär nog inte vara sista gången de gör så.
Det får nog räcka med denna text annars är risken att det blir en massa fula ord och anklagelser och det ska jag låta bli, fast man blir så fruktansvärt ledsen när man gör på detta vis. Säger som en annan person säger: att pagoden har förlorat sin själ för alltid. Jag hoppas att vi även få till ett reportage i Borås Tidning så övriga kan läsa vad som har hänt med den misslyckade renoveringen.

PDF-fil