Osta-Jonsons Vedlager

Nu är vi på Allégatan, närmare bestämt på nr 20. Det är inget som man upplever i dag att det finns vedlager mitt i stan. Då fick man åka och köpa sin ved och troligen transportera hem den själv, men i dag så ringer man och vips så står det en storsäck på gården med ved. En mysigt bil som är mitt i centrum, undra om det är Osta-Jonson som står där arbetsklädd. Lite kul bild att se i alla fall i dag är Allégatan bara en smal gata med breda trottoarer och plus att bussarna stannar mitt i gatan . För i tiden var Allégatan stor och bred en riktig paradgata genom Borås.
När denna bil är fotograferad är någon gång under 1940-talet och då var det inte alls så mycket trafik som det är i dag. På platsen i dag ligger huset där Folksam finns. Som jag tidigare har skrivit så hette Allégatan Brunnsgatan innan och har varit en allé i många år, fast man tog ner träden omkring 1930-1940-talet i samband när man sänkte Allégatan för att plana ut gatan eftersom den lutade ganska mycket. Det såg man på många hus på ena sidan att dom var påbyggda underifrån. Jag tror att man planterade nya träd i slutet av 1940-talet, men dessa träd tog sedan ner i samband med när man breddade trottoarerna. Kommer inte ihåg vilket år det var man gjorde det men kanske kan ha varit någon gång på 1980-talet.
Allégatan går från Järnvägsgatan och fram till Fabriksgatan men i dag får man inte köra hela Allégatan utan jag tror att det fram till Torggatan, rätta mig gärna om jag har fel. En del av gatan är Gårdsgata och det är utanför Högskolan. Det finns inte så många gamla hus kvar på Allégatan dom äldsta husen är Utfalska huset (hemgården) i slutet av Allégatan. Sedan har vi kvarter Munin men jag vet inte om man bara renoverade detta eller om man rev stora delar av fastigheten. Är det någon av ni läsare som vet detta, får ni gärna maila mig och gärna om ni har bilder på när under tiden de renoverade det.
Sedan efterlyser jag fortfarande rivningsbilder på kvarter Balder, rivningen av Stadshotellet och även andra rivningsbilder som är från Borås. Jag var liksom inte så gammal när rivningshysteri höll på som mest i Borås. Skulle vara väldigt intressant att ta del av dessa bilder och om jag kunde få låna dessa bilder, det kan vara papperskopior, negativ eller diabilder det är bara att höra av sig. Har du bilder och inte bor i Borås så betalar jag givetvis vad det kostar att skicka det via posten.

PDF-fil