BT-huset

Det vackra BT-huset på Yxhammarsgatan som är byggt år 1903 ett underbar vackert hus som fortfarande får var med oss. Längre upp på Yxhammarsgatan har vi Hotell Du Nord som är byggt 1899-1900.
Precis ovan för BT-huset byggdes sedan ett rusbolag, det vill säga ett systembolag. Tror att det var år 1904 och ovanför det byggdes stadshotellet år 1907 och revs 1978 efter den fruktansvärda branden. Bilden är tagen ifrån Nybroparken runt år 1900, den underbart vackra stenvalvsbron som fortfrande finns kvar i dag, dock ej de fina stenräckena. Synd att man inte kunde bevara dessa räcken dom är otroligt vackra att titta på. Yxhammarsgatan ser väldigt bred ut, ser ut som att set är 3 ”körfält” på gatan eller kan det vara gata till höger och vänster sida och mittendelen är för fotgängare.
Längst ner på bilden ser vi några unga som är ute i Nybroparken och det är inte så vanligt idag. Det var ju ingen biltrafik på den tiden så det var inte farligt att vistas i centrum. I dag vågar man knappt släppa iväg sina barn ensamma på stan. Till höger av bron är det Västerbrogatan som går ända fram till Stadsparken och där möttes man av den vackra träbyggnaden, Borås gamla teater en byggnad som man har väldigt svårt att glömma. Alla byggnader som har rivits i Borås så är det denna teaterbyggnad som har satts sig i hjärtat. Den stod där på 1980-talet och ropade på hjälp men till en morgon i december 1983 låg det bara en stor brädhög där i parken.
Precis i början av Västerbrogatan ligger brännerigården som är Borås näst äldsta byggnad som fortfarande får var med. Jag var där och fotograferade den i somras och den är i väldigt bra skick och jag hoppas att det får vara med i många år till. Måste säga att det blev väldigt snyggt där sedan Linds Färgeri revs, visserligen är det bara en parkeringsplats där nu men även ett promenadstråk efter Viskans åkant. Undra hur det kommer att gå med Borås Väveris gamla kontorsbyggnad på Wiskaholm nu när de ska byggas om till lägenheter. Hoppas att de inte river och bygger om för mycket utvändigt som man inte känner igen byggnaden. Ungefär så som dom byggde om Konstsilkes fabriken, det tycker jag var en lyckad renovering och ombyggnad.
Nu när jag ändå är inne på Borås Väveri så efterlyser jag tidningen Bomull om det är någon läsare som har dessa tidningar? Skulle gärna vilja låna dessa och läsa igenom, jag har själv varit med i tidningen som nyanställd tillsammans med Matti tror jag att han hette, han var förman på beredningen på Ryda. Hör av er.

PDF-fil