Kvarnbergsparken

Borås mest kända silhuett har i ålder passerat ett sekel. Vattentornet invigdes nämligen den 1 juli 1900 och var sedan i bruk fram till slutet på 1960-talet. När tornet byggdes var Borås inne i en mycket expansiv fas och det gamla vattenverket vid Pickesjön klarade inte längre behovet. Detta hade anlagts 1881 och vattnet leddes med självtryck till en reservoar i Annelundsparken. Ingenjören Gustaf Richert utformade ett förslag med ett vattenverk vid Ålgården och en hög reservoar på Kvarnberget, 47 m högre. Vattnet skulle tas från rullstensåsen utefter Viskans dalgång, men ibland kom även orenat vatten från ån in i systemet. Anläggningen skulle, tillsammans med den gamla från Pickesjön, räcka för 40 000 invånare. Kvarnen vid Ålgården ändrades till pumphus. Brandkåren behövde något högre tryck och anläggningen kompletterades med ett 13 m högt ståndrör, vilket förklarar behovet av ett torn. Själva vattenreservoaren är nämligen nedsprängd i berget och rymmer 780 kbm. Från 1923 kompletterades anläggningen vid Ålgården så att den även kunde ta emot åvatten, som snabbfiltrerats och steriliserats med klor. Änkan Maria Hedin (Lyckan) sålde mark för 10 000 kr och bokhållaren Börjesson för 2 000 kr på Kvarnberget. Som arkitekt anlitades Erik Josephson. Han hade stort intresse för försvarsbyggnader, vilket kan förklara vattentornets utseende. Byggmästaren Martin Johansson åtog sig att bygga reservoaren för 20 000 kr och den överbyggda borgen för 25 000 kr. Bilden är från 1940-talet.
En mycket vacker byggnad som nu står inför en renovering förhoppningsvis, det har till och med varit på tal om att riva denna byggnad. Skulle detta ske att vattentornet rivs, ja då har Borås Stad verkligen skjutit sig själva i foto. Dom säger att Borås är en kulturstad men det kan jag inte hålla med om, för det första kulturmordet de gjorde var ju att riva den gamla teatern och nu nyligen hände ett kulturmord till, det var den färdigrenoverade Pagoden som blev ett totalt misslyckande så jag hoppas verkligen att det inte blir ett tredje kulturmord utan att de tar sig i kragen och renoverar denna vackra byggnad. Sedan finns det en byggnad till som lever farligt och det är Parkteatern som riskerar att rivas men kommunalrådet Ulf Olsson har lovat att Parkteatern inte ska rivas, men vet inte hur mycket dom lovorden är värda.
Jag fick äran i somras att gå in på borggården och fotografera och även gå upp i tornet och se Borås från höjden samt få lite foton över Borås. Det har alltid varit min största dröm att få gå in i vattentornet, jag har gått på Engelbrektsskolan och då var man ofta uppe vid tornet och försökte att ta sig in genom grinden. Ibland lyckades man att trycka sig mellan grindarna. Så man kan ju säga att det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse att få komma upp i tornet. Så jag hållar båda tummarna på att Borås Stad renoverar och bevarar denna kulturskatt som vi har. Vi ska vara rädda om det gamla som vi har i vår stad. Vill du som läser denna blogg om Borås se mer bilder på gamla Borås så gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås eller Bevara Gamla Byggnader/Byggnadsvård i Borås.
Ett grönområde runt vattentornet, som parknamnet antyder reste sig en väderkvarn här på höjden. År 1900 byggdes en vattenreservoar på samma höga höjd, fast nedsprängd i berget. För att höja vattentrycket år brandkåren konstruerades ett 13 meter högt ståndrör. Arkitekten heter Erik Josephson med förkärlek för gamla försvarsanläggningar, ritade en byggnad där själva ståndröret går upp i det förvillande likt ett gammalt borgtorn. Detta vattentorn var i bruk fram till slutet av 1960-talet. Själva parken består för övrigt mest av långa grässlänter runt om.

PDF-fil