Plaskdammen i Stadsparken

En klassisk bild av plaskdammen och en omtyckt del av parken, speciellt av barnen som kunde doppa ner sina fötter eller kanske hela kroppen. Vet inte vilket år denna damm försvann ifrån parken, men hoppas att ni läsare kanske kan upplysa mig om det. Till höger ser vi Ada Damms föräldrahem som jag tidigare har skrivit om och husen på bilden står fortfarande kvar på Södra Strandgatan. Mellan dessa två hus gick Stora Kyrkogatan ändå bort till Carolikyrkan, vars torn spirar så vackert. Nu i dag är den gatan stympad och går bara från Lilla Brännerigatan och fram till kvarter Midas.
Den delen från Södra Strandgatan till Lilla Brogatan bytte namn till Torpagatan och är troligen Borås kortaste gata. I buskaget till vänster kan man skymta Borås gamla teater som byggdes år 1873 och som förlängdes genom att dela byggnaden och sedan dra fram den främre delen 4 meter fram mot teaterbron, detta skedde år 1899. Borås Stad tag över teatern år 1923 och blir stadsteater år 1964 och sedan flyttas teaterverksamheten till det nybyggda kulturhuset vid Bäckäng år 1975.
Stadsparkens första del inviges år 1899 och har förändrats en hel del på dessa år, alla fabriker har försvunnit, teatern borta och sedan fick politikerna för sig att bygga en genomfartsled genom parken men som tur vad så stoppades detta, så Borås har Sveriges dyraste gångbro över Viskan vid Grand Hotell.
Här som plaskdammen låg fanns det tidigare fram till mitten av 1920-talet ett färgeri, Lundbergs färgeri som senare blev Fabriken Kilen. Efter nedläggningen av fabriken så rivs fabriksbyggnaderna och man anlägger en plaskdamm på denna plats år 1930-1931. I dammen placerar man år 1933 den vattensprutande bronsskulpturen ”Pojken och delfinen” av konstnären Bror Chronander.
I dag finns skulpturen ett tjugotal meter bortanför där teatern stod, men jag vet inte om den fanns där när jag där i somras och fotade så den kanske är borta också, men som sagt jag kan bara ha missat den.
Vi får verkligen hoppas att man inte förändrar stadsparken mera nu för man behöver en grön oas i centrum där man kan gå omkring och strosa eller bara sitta och njuta av värmen på en parkbänk. Viskan ringlar sig så vackert runt stadsparken och snart får man förhoppningsvis ett vackert hus nu när Pallashuset får sig en renovering, det lär bli mycket snyggare än vad det är i dag. Det är ju inte särskilt vackert i dag utan en stor grå trist byggnad, så vi får hoppas att det lyfter centrum och hoppas att dom inte bygger det planerade höghuset där, tycker att det inte passar in riktigt i stadsbilden vid parken.

PDF-fil