Esso bensinstation Ulricehamnsvägen

Dessa två bensinmackar låg på Ulricehamnsvägen, Esso var en förkortning på Standard Oil, vet inte när denna bild kan vara fotograferad men 40 - 50-talet kanske. Närmare bestämt låg dessa två i korsningen 7:e Villagatan och Ulricehamnsvägen. Det var Harald Glanzen som ägde Esso och det var väl bröderna Lilja som ägde Shell som ligger bortanför Esso. Bröderna Lilja tog över Shell på Skaraborgsvägen när macken på Ulricehamnsvägen lades ner som de drev in på 2000-talet om jag inte minns fel macken finns kvar fast en automatstation med namn ST1.
Det är en underbar bild att se dessa gamla bilar som körde in på macken för att tanka, de fick hjälp med att tanka, kolla olja och tvätta rutor. Försök att få den service i dag det går inte att få utan nu ska man göra allt själv. Lite kul när de bygger bensinstationer ofta så ligger det mackar två och två om man tänker efter. Men det är många mackar i Borås som har försvunnit under åren som har gått jag kommer ihåg en del av dom, men dessa två kommer jag inte ihåg alls utan de var nog rivna när jag växte upp. Är det någon av er läsare som vet när dessa två mackar revs?
Jag växte upp vid Sagavallen på Norrmalm under 1960-talet och då var jag ofta nere vid mackarna på Skaraborgsvägen och tiggde klistermärken. Då fanns det bland annat Mobil, Gulf, Esso, Shell och Texaco och den enda bensinstationen som finns kvar av dessa är ST1 som tidigare hette Shell. Förr i tiden fans det gott om bensinstationer i Borås men under årens lopp har de försvunnit en efter en, många har rivits på grund av nya byggnader. Det hade varit kul om det hade funnits kvar någon gammal bensinstation ifrån 1940-1950-talet, det finns en gammal Shellmack i Sollebrunn som är bra bevarad, se bild nedan.

Foto Glenn Murberg 20151030

PDF-fil