Stenbro Tärby

Foto Glenn Murberg 20090625
Denna stenbro ligger vid Ön i Tärby socken nära gränsen till Rångedala socken och den är över 100 år gammal. Vattnet som rinner under denna bro är Viskan. Det är en vacker bro att titta på och den är lätt att upptäcka eftersom området runt bron är ganska öppet. Bron har två spann som är uppförd av huggen sten i kallmur och är byggd år 1881 och årtalet är inhugget i den enda kvarvarande räckesståndaren av originalräcket.
Bron byggdes i anslutning till ett stort sjösänkningsföretag i trakten. Arbetet leddes av en man Johan August Önell från Djupadal i Hällstad. Det sägs att Johan även svarade för bygget av bron. Valven har något spetsigare utformning än vanligt och dess spännvidd är på 3,6 meter vardera. I länsmuseets broinventering 1980 finns noterat: ”Bron är tänkbart rivningshotad av vägverket då den ligger längs med en väg med underhållsbidrag.
Som tur är står denna kulturskatt kvar och hoppas att den finns kvar i många år till, bron är i ett väldigt fint skick och den bör ha högsta bevaringsvärde. Denna stenvalvsbro är det många konstnärer som har målat av, ett flertal målningar av Manfred Flyckt finns denna bro avmålad och han bodde på den närliggande gården Vallen.
Markägaren har själv sett till att se till att bron har blivit underhållen, länge tillbaka så fanns det mycket sten som låg på åbotten, bland annat stora block från den uppströms rasade vattendelaren. Detta såg markägaren till att den återuppbyggdes. Det är många stenbroar i Sjuhärad som behöver en upprustning, framför allt att man röjer rent ifrån sly och träd så man lyfter fram våra kulturskatter så man ser dessa när man passerar. Ibland när jag är ute och fotograferar stenvalvsbroar så kan en del vara väldigt svårt att hitta och en del är så igenväxta så man ser knappt valven. Så en uppmaning till alla er markägare som har en stenbro på sina ägor röj undan och lyft fram bron och var stolt över att ha en sådan byggnadskonst på era ägor.

PDF-fil