Åsbogatan 29

Åsbogatan 29 sett ifrån Första Villagatan och här i dag finns kulturhuset. När jag sitter och tittar på bilden så tycker jag att Åsbogatan lutar väldigt mycket men det kanske bara är en synvilla. I dessa byggnader låg bland annat Charkuteri Walborg Johansson, Skomakare L R Fredriksson, Cigarraffären A Wenander och även Borås Nya Kartongfabrik som det står på skylten på huset. Huset längst upp fanns Bergs Bryggeri, bilden är lite svårbestämd men troligtvis från 1935 eller tidigare.
Husen rev 1972-1973 och fick lämna plats för det nya Kulturhuset som stod färdigt i december 1975. Det är synd att det försvinner så många gamla byggnader ifrån Borås och att man inte bevarar byggnader i stället. Jag var i går den 6 april och fotograferade huset som det är mycket prat om nu, boningshuset som tillhör Handelsträdgården i Parkstaden som står där helt öde. Man har slagit sönder en del rutor på fastigheten och huset är behov av en renovering. Borås Stad vill ju sälja ut huset och man kan ju bara hoppas att det finns någon som vill ta sig an detta hus och renovera det.

Foto Glenn Murberg 20170406

Jag bjuder på några bilder från fotograferingen, här är vedspisen i köket på första våning och det är en Norra Hammar. Det finns ju att göra i huset men inget som är omöjligt och jag själv tycker att man ska bevara denna byggnad. Som det var en som skrev i Facebookgruppen Gamla Borås att man borde göra hela huset till ett museum och göra inredningen helt tidstypisk och det tycker jag är en mycket bra idé. På andra våning fanns också ett kök med en gammal vedpanna.

Foto Glenn Murberg 20170406

På andra våning hittade jag denna vackra kakelugn och det fanns breda golvlister och även breda fina taklister och spända tak. Så jag hoppas innerligt att detta hus kommer att bevaras och att det finns någon vänlig själ som vill ta sig detta charmiga hus och renovera det. Tills sist vill jag tacka Borås Stad att jag fick komma in i fastigheten och fotografera.

PDF-fil