Stadsparken

Vy över Stadsparken år 1944 och man ser hur lummig parken är och vacker med alla blommande blommor. Jag gillar denna härliga byggnad som tillhör Borås Wäfveri avd. färgeri som är byggd efter Viskans kant. Denna byggnad skulle ha varit kvar i stället för Grand Hotell, som jag har skrivit förr så kunde man bygga rejäla och snygga byggnader både när det gäller bostadshus och fabriksbyggnader.
Det finns ju en del gamla fabriksbyggnader kvar i Borås som man använder till annat i dag, man kan bara se på City i Knalleland även att man har tagit till vara på Borås Lokstallar både nedre och över även lokverkstaden på Åhaga. Synd bara att man inte sparade några spår i i byggnaderna. Borås Nedre lokstall finns dock både spår och vändskiva bevarade. Sedan får man se hur man har tänkt sig när man ska bygga om Wiskaholm där Borås Wäfveri hade sitt huvudkontor, vi får hoppas att de inte bygger om alldeles för mycket utan man bör bevara historian som finns där och inte skapa ny historia som det står på banderollen på husväggen.
Det har funnits cirka ett 20-tal färgerier i Borås och det har inte funnits någon brist på vattenkraft i alla fall, då de flesta färgerierna låg ut efter Viskan. Man kunde se alla möjliga färger efter alla utsläpp i Viskan från industrierna. Casper Bäck anlade ett färgeri vid Västerbro år 1833 och sedan efter ca 15 år så flyttade färgeriet till platsen som på bilden. Casper Bäck avled år 1881 och det fanns flera ägare innan Borås Wäfveri tog över verksamheten år 1901 som man köpte via exekutiv auktion. När Borås Wäfveri tog över bolaget så blev det stora förändringar och ombyggnader och färgeriet blev det största i Borås. År 1963 så flyttades verksamheten till en nybyggd anläggning på Ryda och man rev det gamla färgeriet 2 år senare och där står i dag Grand hotell.
Jag efterlyser fortfarande om det finns någon som har personaltidningen Bomull som Borås Wäfveri gav ut till sina anställda och likaså Ryostoff som Rydboholmsbolaget gav ut, har du sådana liggandes och kan tänka dig att låna ut så skicka ett mail till mig.

PDF-fil