Strömqvist Handelsträdgård

Strömqvist järnhandel vid Södra Torgets norra sida är ett av Borås äldsta och ett välbevarat hus. Byggnaden uppfördes år 1828 efter 1827-års stadsbrand, troligen var Conrad Roos byggherre till denna byggnad. Handelsgården innehöll en massa funktioner som bostad, butik, kontor, lager, stall och vagnsbod Byggnaden har vid flera tillfället genomgått förändringar speciellt interiört. Mellan åren 1849 – 2003 fanns Strömqvist järnhandel innan de flyttade till Petersberg.
I slutet av 1920-talet och det är troligen då bilden fotograferades var handelsgården nästan 100 år gammal och då började man att prata om att riva handelsgården, eftersom tomten vid Södra Torget var attraktiv att bygga nya byggnader på men som tur var så kom man på andra tankar och den vackra byggnaden står fortfarande kvar idag.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg Strömqvist Handelsgård ut när jag var och fotograferade den 1 augusti 2015 lika vacker än i dag lite synd bara med en stor reklamaffisch på väggen, annars ser allt bara bra ut och man ser hur de större byggnaderna har pluppat upp runt om Handelsgården. Sedan finns det 2 andra attraktiva byggnader vid torget som Flaménska Gården och Utfalska Gården numera hemgården som också är byggda ungefär vid samma tid som Strömqvist Handelsgård. Så det finns några klenoder i Borås i alla fall och det är väl tur det. Som jag tidigare har sagt att vi måste värna om vår historia och föra den vidare för vi får absolut inte glömma bort den, det är ju trots allt våra förfäder som har byggt upp staden Borås. Det är så mycket som har försvunnit ifrån stadskärnan och tur är det att det finns mängder med bilder som man kan se tillbaka på. Som man alltid säger att det var bättre förr i tiden men det var inte så utan det var annorlunda.
Du som gillar att läsa om gamla Borås och se på bilder går då gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås, där finns det massor av gamla bilder och många kommentarer. Efterlyser fortfarande rivningsbilder på de gamla husen i Borås, har du några sådana så hör gärna av dig med ett mail.

PDF-fil