Österut från Carolikyrkan 1944

Då var vi återigen i tornet på Carolikyrkan och blickar Österut över Allégatan och kvarter Munin som fortfarande står kvar i dag fast större delen är nyproducerad. Bilden ska vara fotograferad år 1944, där träden står strax nedanför Gustav Adolfskyrkan är Kungsgatan nuvarande Kungsleden. Det är ett vackert foto över Borås och jag var ju uppe i tornet förra året och tog lite bilder över Borås och det är svårt att få precis som bilden ovan men det är i alla fall åt rätt håll.

Foto Glenn Murberg 20151015

Här ser man hur tätbebyggt Borås har blivit och det skiljer 71 år mellan bilderna och jag tror att jag föredrar den första bilden där det finns lite mer luft mellan fastigheterna men framför allt gillar jag ju det mindre byggnaderna så man inte behöver bryta nacken av sig för att se upp till översta våningen. För på den nyare bilden ser man hur tätt det är och träden som finns i nederkant av den nya bilden har vi Hötorget och den lilla träbyggnaden framför träden är kvarter Munin det finns ju inte så många gamla träbyggnader kvar i Borås längre, det flesta försvann under rivningsvågen i slutet av 1960-talet och på 1970-talet. Jag efterlyser fortfarande bilder på när man rev kvarter Balder, Bele och Brage, likaså kvarter Jason, Midas och Herkules vid stora torget. Är även intresserad av andra rivningsbilder också runt torget, gamla Norrby och husen kring torget. Har du sådan liggandes och vill låna ut dessa så är jag väldigt intresserad så skicka gärna ett mail till mig. Jag försöker att dokumentera så mycket som möjligt om gamla Borås. Jag bjuder på en bild till över Borås fast det är ifrån Ackumulatortanken där jag var uppe och fotograferade när Ryaverket hade öppet hus.

Foto Glenn Murberg 20160913

Här ser man hur mycket Borås har förtätats med åren, skulle varit kul att haft ett gammalt foto från denna plats och jämfört med. Men jag måste säga att renoveringen av Konstsilkes gamla fabrik blev väldigt fin efter renoveringen om man förstora bilden så kan man se var den gamla skorstenen stod som de rev i samband med renoveringen, den ser man närmast Folkets hus.

PDF-fil