Södra Strandgatan med BP-mack 1948

En bild fotograferad ifrån nuvarande Anna Lindhs park mot Södra Torget. Bilden är fotograferad år 1948. Till höger ser vi hörnet av Sandwalls Ångbryggeri, tyvärr är denna byggnad riven och ersatt med an annan tegelbyggnad. Bredvid ligger en lite bensinstation en BP-mack, i dag ligger Södra torgkiosken på denna plats. Gatan som går mellan Sandwalls och macken är Kvarngatan. Till vänster i bild precisintill Viskan ligger en fabriksbyggnad som tillhörde Sundbeckska färgeriet och detta färgeri låg tidigare på Södra Torget men flyttades in till Stadsparken år 1857. Wiskabergs fabriker tog sedan över färgeriet och drev färgeriet fram tills 1930 då man lade ner det. En del av byggnaden användes sedan av Lundins Vävskedsfabrik det har även funnits en bilverkstad, Boréns Armaturfabrik och elektriska verkstaden Beve. Jag tror att man rev denna byggnad i slutet av 1970-talet men är inte helt säker.

Foto Glenn Murberg 20170101

Så här ser det ut i dag, fotograferad 1 januari 2017, det skiljer nästan 70 år mellan bilderna och man ser ju hur stora förändringarna är. Notera trädet som är med på bilden det är samma träd på båda bilderna. Bebyggelsen bortanför Södra Torget är precis som originalbilden förutom huset på i vänsterbildkant på den nyare bilden med Alfred Nobel som är gjort i samband med No Limit finns inte med på den gamla bilden.
På den gamla bilden ser man att det finns lite mer träd på själva Södra Torget men de har försvunnit i samband med utbyggnaden av busstorget då och då. Senaste ombyggnaden som man gjorde av Södra Torget var år 1983 då man byggde om hela platsen och då försvann det långa taket mitt på Södra Torget där man satt och väntade på bussen, och lika så den lilla charmiga Trafik-/Informationskiosken som stod framför Flaménska gården. Sedan stod den några år borta på Strömsdal vid bussgaragen och sedan var den helt borta, men som jag har skrivit innan så har jag hittat den lilla kiosken och ska se om man kan får den renoverad och placera ut den någonstans i Borås, för den måste sparas för den är ju nästintill ett kulturminne.

PDF-fil