Hötorget 1950

Omkring 1950 är denna bild fotograferad och det ser ut att vara en regnig höstdag. Man anlade Hötorget efter den fjärde stadsbranden år 1827 och då blev det också en ändring på en del gator, Allégatan, Yxhammarsgatan och Lilla Brogatan fick sina nuvarande bredder efter branden. Även Stora Torget växte och då tillkom även Lilla Torget bakom det gamla Rådhuset, handelsbankens hus är byggt på platsen där Lilla Torget låg. En sträng byggnadsordning kom till år 1830 att trähusen inte fick vara högre än en våning ovanpå en stensockel som inte fick överskrida 1,2 meter, sedan skulle taken beläggas med tegel eller skiffer.
Ett av Borås mest kända snabbköp under 1950-talet blev Johnnas som låg vid Hötorget/Allégatan mittemot kvarter Munin där Rydéns ligger idag. Johnnas hade en lång historia som sträckte sig ifrån år 1876 då Johannes Johanson från Brämhult startade Johnnas och butiken drevs därefter av tre generationer. Johnnas var Borås första snabbköp och sedan 1949 infördes självbetjäning i butiken vid Hötorget, Johnnas var en av de första i Sverige att införa självbetjäning. Man tvingades att stänga butiken år 1964 då de nyöppnade varuhusen Tempo och EPA blev för svåra konkurrenter.
Hötorget är inte så mycket omgjort de små trappstegen är borta i dag likaså trafikpollarna är ersatta av en liten mur i stället. När man byggde om Allégatan i slutet av 1930-talet så höjde man gatan precis vid Hötorget så man var tvungen att bygga en trappa ner till torget, så i det gamla trähuset Johnnas låg i så såg man nästan bara halva huset. År 1948 så ersattes den gamla träbyggnaden i kvarter Juno av ett nytt större bostadshus och då fick Johnnas butik flytta ut till en provisorisk byggnad som uppfördes mitt på Hötorget. Jag vet inte vilket år man planade ut Hötorget så det blev i samma nivå som Allégatan med skulle tro att det var i samband med när man byggde det nya huset.

PDF-fil