Krokshallstorget 1950

Krokhallstorget sett ifrån Teknis och det är så här som Krokshall ska se ut med torghandel i stället för en parkeringsplats. Bilden är fotograferat runt år 1950. Förr var hela denna del av torget bebyggt med bland annat Nymanska gården som uppfördes år 1722 som flyttades på 1930-talet till Ramnaparken och bakom detta låg Bracka som var Borås fattigstuga som tillkom efter 1822-års stadsbrand. Fattighjonen som bodde i huset utförde vissa sysslor för att få tjäna lite egna pengar. Tanterna band och stickade strumpor och spritade fjädrar. Gubbarna fick arbeta ute i staden och framför allt hjälpa till med t.ex vedhuggning och att ”dra mangel. Pengarna som de tjänade användes först och främst till kaffe och snus. Huset revs år 1927 för att göra plats för det nya salutorget som invigdes år 1933.
Jag tycker att det är fantastiskt att sitta och titta på dessa här gamla bilder och på de gamla miljöerna som har försvunnit för alltid. Jag hade i tankarna att jag skulle fotografera i nutidsbild i dag men jag fick avstå på grund av vädret. Men jag kan bjuda på en nutidsbild som jag fotograferade förra året ifrån berget ner över före detta Salutorget fast då ifrån andra hållet

Foto Glenn Murberg 20150612

Sedan tycker jag att det har blivit fint framför den gamla biografen Röda Kvarn men som jag säkert har skrivit innan så tycker jag att de ska ställa dit Pagoden som tidigare stod på Stora Torget, det skulle passa bra där framför biografen. Det är de små detaljerna som gör det eftersom att tidigare har stått en pagod där vid Viskans kant mittemot biografen. Det har även funnits en vacker och gammal tidningskiosk som stod bredvid Pagoden. Både Röda Kvarn och gamla Molanders konditori tillhör det gamla Borås som är välbevarade.

PDF-fil