Torggatan översvämmad av Viskan 1951

Torggatan ifrån Hallbergsgatan upp mot Stora torget. Året är 1951 och vattnet ifrån Viskan har stigit över sina kanter och kommit en bra bit på Torggatan. Vet att min far pratade ofta om att det var mycket vatten i Borås detta år och jag har några bilder ifrån detta år som min far fotograferade. Här har ju Borås fått sin alldeles egna kanal utan att det har kostat ett enda öre. Skämt å sido vatten kan förstöra så väldigt mycket. Man ser vid posthuset vad cyklar det står vid kanten av gatan i dag är det tvärtom nu står det bilar på båda sidor av Torggatan.
Det fanns gott om gamla hus på denna tid och där posthuset byggdes låg tidigare brandstationen som jag än i dag inte kan förstå att man rev, ifrån Torggatan såg den inte så vacker ut men ifrån Västerbrogatan såg den helt annorlunda ut, stora välvda portar där man hade sina brandfordon. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om brandstationen, vill du läsa det så hittar du det under denna länk.
Gatan ser väl i stort sett likadan i dag förutom att man inte kan köra bil från Allégatan ner till Västerbrogatan, utan förbi Stora torget är det bilfritt. Det kommer väl en dag när hela centrum blir bilfritt och att affärerna dör ut helt och hållet. Minns när jag var liten grabb i slutet av 1960-talet vad centrum blommade och det fanns gott om affärer och folk på stan, men den goda tiden kommer ej tillbaka utan nu ska det vara stora köpcentrum där allt finns och öppet nästan dygnet runt. Posten är sig inte lik längre utan nu ska man gå in en butik som är postombud, nej det var bättre när man fick gå till posten i centrum när man skulle hämta sina paket eller skicka iväg ett paket. Det var service på denna tid och båda paket och post kom fram i tid, vilket inte gör i dag.

PDF-fil