Västerlånggatan mot teatern

En vacker bild på Västerlånggatan, kullerstensbelagd gata med snyggt lagda rännstenar. När bilden är fotograferad är lite svårt att säga men i alla fall före år 1912 eftersom Borås Enskilda Bank (Handelsbanken) har inte påbörjat sitt bygge på Lilla torget. Posten ligger här i det Lindgrenska huset som är byggt 1894-96 men flyttar sedan in i grannhuset som Kungliga Telegrafstyrelsen bygger som var färdigt 1913, sedan flyttade posten till det så kallad posthuset när det var färdigt år 1946.
Huset bortanför uppfördes år 1894 av Borås Enskilda Bank efter ritningar av Karl Crispim och blev tillbyggd år 1915 efter ritningar av Lars Kellman. Dessa två hus finns fortfarande kvar i dag fast andra huset på höger sida i tyvärr ganska så brutalt ombyggt, lite synd att man ändrar så mycket. Sedan längst bort på Västerlånggatan har vi vår gamla teater som byggdes år 1893 och revs brutalt 4 december 1983. Det var verkligen ett kulturmord som hände den söndagsmorgonen och på det sättet som de utförde det. Nog om detta, jag var i början av januari och tog lite bilder på Västerlånggatan hur den ser ut i dag och inte är den vacker i alla fall.

Foto Glenn Murberg 20170101
Som tur är i alla fall så står det kvar 4 gamla byggnader på denna den av Västerlånggatan och nu ska även gamla Handelsbanken får ett nytt liv efter ha varit ett bankkontor i nästan 100 år. Det är dett vackert hus och även interiören är också väldigt vacker och hoppas på att man tar tillvara på detta och renoverar sparsamt. Lite lustigt att man valde att bygga bankkontoret på just Lilla torget men det var kanske för att man ville ha ett större Stora torg, det gamla Rådhuset låg ju framför Handelsbanken och den tomten är fortfarande obebyggt. Det återstår att nu se hur Västerlånggatan kommer att se ut när allt arbete är färdigt.

PDF-fil