Kungliga Telegrafstyrelsens hus för post och telegraf

Kungliga Telegrafstyrelsens hus för post och Telegraf färdigt år 1913. Det är byggt i 4 våningar med inredd vindsvåning och bottenvåningen disponerades av Kungliga Postverket. På andra våningen fanns Kungliga Telegrafverkets telegrafstation och kassaexpedition. Tredje våning automatsalar och fjärde våning fanns det telefonsal, linjemästare- och stationingenjörskontor och på vindsvåningen fanns vaktmästarbostaden med två rum och kök. Bilden är troligen fotograferad i slutet av år 1912.
Postverket uppförde en ny byggnad i kvarteret Eko där den gamla brandstationen låg och postlokalerna övertogs av telegrafverket för telegrafstation och kassaexpedition. Det är en fantastisk vacker byggnad och den står stolt kvar på Västerlånggatan. Jag var på en fotorunda i Borås 2015 och fotograferade de gamla husen som finna kvar. Så här såg det ut då.

Foto Glenn Murberg 20150801

Lika ståtligt som för 100 år sedan, säga vad man vill men de kunde verkligen bygga hus förr i tiden. Det är både tinnar och torn på de gamla byggnaderna och om man då jämför med byggnaden mitt emot som syns lite till höger på bilden, det är bara en svart fyrkantig låda som jag tycker ser helt charmlös ut, men det är ju som man säger att smaken är som baken. Det lilla huset som ligger mitt emot Telegrafverket på den gamla bilden är Berglundska gården som uppfördes av färgaren Daniel Swarts efter branden år 1822 och den överlevde nästa stadsbrand och år 1875 övertogs den av svärsonen C A Berglund. Berglundska gården vållade Borås första rivningsdebatt i fullmäktige år 1955 och revs året där efter. Sedan efter detta så var hela rivningskarusellen igång i Borås och nu är vi där igen när man håller på att riva den charmiga och vackra biografen Folkan. Det är synd att man måste riva så mycket för att det ska byggas om men det är väl det som de kallas för att staden utvecklas.

PDF-fil