Viskan vid Stadsparken

Borås vackraste park då det begavs sig, bilden är fotograferad runt år 1955. Den vackra fabriksbyggnaden tillhör Borås Wäfveri som följer Viskans åkant. Jag tycker att det var snyggt att bygga byggnader på detta vis. På denna tid kunde man verkligen kalla Stadsparken för en oas för Boråsarna och det var nog många som gick ut en söndag för att promenera här. Fast det låg en hel del fabriker här i parken så var den vacker med mycket lummiga träd i parken som man saknar i dag. Det är den 12:e februari 1896 som apotekare Lind som lämnade in en motion till stadsfullmäktige om att anlägga en park mellan kyrkogårdsmuren och Svanegatan, i dag heter den gatan Sven Eriksonsgatan. En bra idé tyckte statsfullmäktigeledamoten C M Lundberg och han var även direktör i Sparbanken som donerade 25 000 kronor.
Man ville ha en riktig fin stadspark och då bestämde man sig för att ta kontakt med stadsträdgårdsmästaren i Stockholm, direktör A Medin. Kostnaden för parken skulle bli cirka 70 – 75 000 kronor. Den 14 maj 1897 beslutade man att bevilja anslaget för bygget och Sparbanken ökade sin donation med 15 000 kronor. Det område som skulle bli stadsparken var indelat i små lotter och det fanns även en del kålgårdar som ofta tillhörde små lusthus. Pompes lusthus ska redan ha funnits år 1827 och låg på Mariekulle, den ägdes från början av färgerifabrikör J P Pomp som har använt det som sitt sommarställe. Det övertogs sedan av Carl Björk som ägde större delen av den blivande parken.
Arbetet fulbordades våren år 1899 men år 1900 så utökade man stadsparken med Mariekulle och då var man tvungen att riva Pompes lusthus. Man beslutade att behålla de gamla terrassmurarna och de finns fortfarande kvar i dag som ett minne av den gamla Björkiska trådgården. Under Mariekulle finns det ett bergrum som användes som skyddsrum och senare som ostlager. Vad jag vet i dag så står detta bergrum tomt och används inte till något. År 1911 så byggde man ett växthus i parken men detta växthus revs i samband med den sista etappen av utbyggnaden år 1938 och framför allt så stod teatern på sin plats vid teaterbron från år 1873 och invigdes den 6 september men som tragiskt försvann år 1983 den 4 december men teaterbron står där snyggt och prydligt och den byggdes år 1900 av Borås Mekaniska Verkstad.

Foto Glenn Murberg 20150801

Det är så stabil och rejält byggs att den klarar av stora boggiebussar som kör fel i Borås endast några brädor som brast när bussen körde över bron, lite konstigt att man valde den vägen men det kanske var en genväg till busstorget. Huvudsaken var i alla fall att den gamla teaterbron höll i alla fall.

PDF-fil