Åsbogatan

Åsbogatan och Södra Torget sett ifrån Stadsparken, en vy som i stort sett ser likadan ut i dag. Bilden är fotograferad år 1958. Det som har ändrat sig på bilden är Södra Torget som har byggts om och framför allt trafiken på torget som är mycket mer i dag. Södra Torget omgärdas av 3 gamla 1800-tals hus och till vänster har vi Strömqvist järnhandel, vid de stora träden som för övrigt står kvar i dag är Utfalska gården eller Hemgården som den heter, sedan till höger utanför bilden ligger Flaménska gården.
I mitten av 1890-talet så rev man de byggnader som fanns på Södra Torget för man ville skapa ett torg och det resulterade i att man fick 4000 kvadratmeter torg och det är den exakta ytan som busstorget har i dag. Torget kallades även för trätorget och fungerade också som en parkeringsplats för häst och vagn. När byggnaderna revs så kallade men den öppna ytan för ”Nya Torget” men senare kom man att kalla det för Södra torget. Under första delen av 1900-talet som använde man torget för att sälja hemslöjd, spannmål och rotfrukter. När Krokshallstorget invigdes år 1933 så flyttades all torghandel dit, så torget fungerade som salutorg i 38 år
Under 1930-talet förändrades Borås snabbt, staden växte och det blev en ständig ström av människor som sökte sig till staden för att hitta jobb. När torghandeln hade flyttats till Krokshallstorget så blev det att man öppnade upp för en knutpunkt för busstrafiken i Borås. Från augusti år 1936 så trafikerade den kommunala busstrafiken Södra torget som växte ganska så snabbt. Borås var en av de städer som antalet bussresor var som allra störst och nu i dag så ser man att busstrafiken har växt ur sin plats på Södra torget.

PDF-fil