Brodda Majas stuga

Foto Glenn Murberg 20141206
Den lilla charmiga lilla ryggåsstuga stod på Viskafors skolområde och skicket var inte så bra utan den bara sakta förföll. Den är byggd någon gång på 1700-talet och den blinda gumman Brodda-Maja som bodde i stuga i början av 1900-talet. Det är lite osäkert var stugan har stått innan den flyttades till skolområdet i Viskafors. Men stugan har använts till bland annat förvaring av gamla bruksföremål och var också en mötesplats för Kinnarummas hembygdsförening. År 2008 så skänkte föreningen stugan till Borås Kommun. Men tyvärr så fick stuga stå där och förfalla och att ungdomarna kladdade ner stugan. Jag tycker det är synd att man låter ett förfall gå så här långt, för vi ska vara rädda om vår historia. Är det någon av mina läsare som vet mer om denna stuga, så tveka inte att maila mig.

Foto Glenn Murberg 20141206

År 2015 stod det en artikel i Borås Tidning om att stugan skänkes till någon som plockar ner stugan och fraktar bort den. I dag står ingen stuga här på platsen utan den plockades ner sommaren 2015 och fraktades ner till en ladugård i Svaneholm. Förhoppningsvis kommer stugan att monteras upp så småningom och då har jag blivit lovad att få komma och fotografera resultatet. Det är tur att det finns människor som ser på vår historia på rätt sätt och tar till vara på det gamla. De som fick ta stugan har även en gammal ladugård som flyttades ifrån Skäggared när Storsjön är i dag. Jag måste säga ett stort tack till er för ert värdefulla arbete.
Något som jag saknar i Viskafors är en milsten, det stod en ungefär mitt emot Brodda-Majas stuga men när jag var och fotograferade stugan så tänkte jag att fota även milstenen men tyvärr så var den borta. Är det någon av mina läsare som bor i Viskafors som vet något om detta, var milstenen har tagit vägen? Milstenar är ju också kulturminnen och var dåtidens vägskyltar. Vet du något om detta så maila mig.

PDF-fil