Allégatan-Bäckegränd

En gammal bild på Allégatan norrut, fotografen har Åsbogatan i ryggen. Till vänster går Bäckegränd ner mot Södra Strandgatan. Vet inte årtalet på denna bild. Till vänster i bild är kvarter Pegasus med adress Allégatan 52 och 54 och här fanns Ljungbergs Läderfabriks affär. Här ser man hur ojämn Allégatan var samt att det stod stora träd i mitten av gatan och dessa togs ner när man skulle plana ut gatan och kullerstenen ersattes med gatsten i stället. Detta skedde i slutet av 1930-talet och början av 1940-talet. Lägger in en bild till där fotografen har vänt på sig och blickar söder ut mot Utfalska gården (Hemgården).

Man kan säga att det verkligen såg annorlunda ut förr i tiden, nu ligger det ett stort stenhus här i hörnet och det byggdes av grosshandlare Claes Petzäll i 3 våningar, det hus som är byggt i hörnet av Allégatan – Bäckegränd är byggt år 1918 och arkitekten är den berömde Lars Kellman i två våningar och vindsvåning, i dag ligger Lilla Krogen i detta hus. Så bilderna är i alla fall fotograferade innan år 1918. Huset som vi ser hörnet av där ligger i dag det gamla EPA-huset som byggdes 1931-1932 och var ett riktigt funkishus. Måste säga att det är riktigt kul att se dessa gamla bilder hur Borås en gång såg ut och blir mer och mer biten av historien. Så jag efterlyser era gamla bilder på de gamla kvarter i Borås och även er egen historia hur det var förr i tiden, så släng gärna iväg ett mail till mig.
Som ni vet så är jag väldigt intresserad av allt det gamla så på lördag ska jag till gamla I 15 och fotografera Officermässen och sedan bär det av till Rydholm då jag har fått låna nyckeln till den gamla kvarnen som ligger vid Viskan mitt emot kyrkan, ska bli intressant att få dokumentera den invändigt. Du som vet mer om kvarnen eller vad som helst som handlar om det gamla Rydboholm hör gärna av dig. Vet inte varför jag är så intresserad av Rydboholm men det finns ju nästan hur mycket som helst där ute, var ju ett riktigt brukssamhälle på denna tid. Vill gärna ha förslag på vad som finns mer i Rydboholm som är värt att fotografera, slå skicka gärna ett mail till mig. Är du intresserad av gamla bilder på Borås gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås.

PDF-fil