Norrmalm

Norrmalm är en stadsdel som ligger mig varmt om hjärtat, jag är nämligen uppvuxen i denna stadsdel närmare bestämt på Vrangelsgatan vid Sagavallen. Tyvärr så vet jag inte när bilden fotograferades men om jag skulle gissa så tror jag att det är fotograferat på 1950-talet. Längst ner på bilden ser vi Herrljungabanan och ovanför går Folkungagatan. Mitt liv började när mina föräldrar bodde på Folkungagatan och där började jag mina första år och flyttade sedan till Vrangelsgatan 1966. På sagavallen som vi ser mitt i bild har man sparkat mycket fotboll. Jag blev väldigt förvånad för ett tag sedan när jag såg hur de har skövlat bort den lilla träddungen på vänstersida om fotbollsplanen och bestämt sig för att bygga ett dagis, i den skogsdungen har man sprungit mycket så man kände inte igen sig. Bilden nedan är fotograferad den 8 februari och har fått den av Magnus Mattiasson som har fotograferat det med en drönare.

Foto Magnus Mattiasson 20160208

Här ser man lite skillnad mycket skog har försvunnit med åren samt att stadsdelen har förtätats. Åter till min uppväxt, vid ena sidan av fotbollsplanen ligger det en kulle och jag bodde precis vid denna kulle. Där åkte man mycket pulka och miniskidor ner mot fotbollsplanen på vintern och på sommaren så byggde man kojor precis som pojkar i den åldern skulle göra. Jag tror att dagens barn är nog inte ute lika mycket som man var när man var barn på 1960-1970-talet. Nu när jag sitter och skriver detta så blir jag väldigt nostalgisk och får ta en dag och besöka Sagavallen och fotografera lite. Huset som vi bodde i på Vrangelsgatan 9 är renoverat i dag men man känner igen det i alla fall och trädgården den är ganska så skövlad och består av en stor asfalterad parkeringsplats och så gott som alla träd är borta. På baksidan av huset mot kullen hade min mor en liten kolonilott där hon odlade lite olika grönsaker och potatis, det fanns även vinbärsbuskar och krusbär. Det var ett lantliv fast ganska så centralt. År 1984 flyttade vi upp till Liljeberget och min mor bor fortfarande kvar i samma lägenhet. Det hade varit roligt att få komma in i huset och se hur det har blivit renoverat och om dom har ändrat på mycket. Man får faktiskt en riktig återblick på sin barndom när man sitter och skriver dessa rader och får en liten längtan tillbaka.

Foto Rune Murberg 1967

Bjuder på en bild till detta är en bild som är fotograferad på vändzonen på Vrangelsgatan och den lille parveln är jag själv bilden är fotograferad 1967 och då är jag 3 år gammal. Huset som vi bodde i låg till höger utanför bild och jag och min storebror står vid vår fars bil. Pappa han körde bara Volvo och det har verkligen gått i arv. Den lilla vovven på bilden hette Nicke och här är han cirka 4-6 månader gammal. Jag tror att vi är på väg att åka ut till min mormor som bodde i Seglora, vi gjorde det varje söndag. Så nu har jag berättat lite om där jag växte upp och att jag blev intresserad av Gamla Borås och även om allt gammalt i naturen det har kommit på senare år, ju mer åren går så blir jag mer och mer biten av det gamla och håller på att uppdaterar min webbsida men har en massa bilder som ska laddas upp men det blir bara nya hela tiden. Sedan har jag efterlyst bilder från er läsare och gör det fortfarande. Det brukar komma in bilder till min mail och vill ha mera och det behöver inte bara vara i Borås.

PDF-fil