Stora Torget mot kyrkan

En underbar bild över Stora Torget med det vackra huset med torn i hörnen. Förstår inte hur man kunde riva en sådan fin byggnad. Området kring torget har genomgått en ordenlig ombyggnad som vi ser här så är det en blandning med gamla sten- och trähus och bakom Borås Ekipering tillhöger i bild ligger ett helt kvarter med gamla trähus. Tänk om man hade sparat dessa och renoverat och byggt om till dagens standard så hade det passat ihop med torget. Den vackra springbrunnen sprutar sitt vatten i bra höjd mot vad det gör i dag, tycker att man ska ändra vattenflödet så att det blir samma höjd som det var förr. Denna bild är ifrån 1950-talet och byggnaderna får stå kvar ett par år till. Bilden nedan så ser man förödelsen den 9 september 1967.

Här har grävskoporna härjat fram i kvarteret Midas av Borås Ekiperingsaffär är det bara kaffeved kvar. Stenhuset bredvid ligger bara i en hög med sten och ena hörnan står upp med en stupränna, tragiskt tycker jag. Huset med tornen har skonats än så länge men grävskoporna nådde även detta hus efter några år. De äldsta husen vid torget är Rådhuset vid ena sidan och gamla Handelsbankens hus vid andra sidan och det är väl tur att det finns något gammalt kvar.
Carolikyrkan stoltserar bakom husen och som jag skrev tidigare i ett inlägg så är det Borås äldsta hus. Det är en fantastisk byggnad var då hösten 2015 och fotograferade och även i tornet att gå upp för dessa smala och långa trappor plus att det fanns lite olika saker som fanns på vägen upp. Slänger in en bild på de tre vackra kyrkklockorna.

Foto Glenn Murberg 20151015

Alla tre klockorna har gjutits om efter stadsbranden år 1822 och den största klockan har en diameter på 168 cm, mellanklockan har en diameter på 137 cm och tills sist så har vi den lilla klockan som har en diameter på 137 cm, så det är inga dåliga grejer som hänger där och dom ljuder vackert.

PDF-fil