Horsvadsbron med fyra valv

Foto Glenn Murberg 20090918
Gammal stenbro med fyra valv över Sörån mellan Olsfors och Grönkullen och det är inte så ofta man ser dessa gamla stenbroar med fyra valv. Bron är cirka 40 meter lång och ligger precis intill gamla RV 40 och enligt länsmuseets invertering ska bron vara uppförd år 1844 men den ska ha byggts år 1836 i samband med att den gamla landsvägen tillkom. Delar av bron rasade innan den var helt färdigbyggd och måste därmed byggas om bitvis innan den kunde godkännas. De två mittersta valven har en spännvidd på 4 meter och de yttersta är knappt 3 meter och bredden är 5,2 meter. Denna stenbro och tillika tullbro har ett stor kulturhistorisk värde. På båda sidorna av bron står det 12 stengardister med en överlöpande järnrör. Bron togs ur trafik 1943 då när den nya bron stod färdig.
Nedanför bron har det funnits en såg- och kvarnrörelse samt en dammbyggnad som nu allt är försvunnit. Så jag efterlyser bilder när kvarnbyggnaden och dammen var intakta och även lite mera information om sågen och kvarnen. Har du det så vore jag tacksam om du kunde maila mig detta. Jag åker förbil denna vackra stenbro varje dag när jag åker till jobbet och funderar på hur det har sett ut där en gång i tiden. Hoppas att det finns någon som vet något om detta.

Detta har jag fått berättat för mig att en var en dramatisk händelse vid bron i början av 1930-talet att sångerskan Zarah Leander ska ha kört av vägen och hamnade lite vid sidan av bron och att man skulle ha dragit upp bilen med häst och han ska tydligen ha fått ett cigarettetui och ett brev som tack. Lite kul med sådana här historier. Ni kanske vet att jag är lite svag för dessa vackra stenbroar och även kvarnar och dammvallar. Vet du något stenbro, kvarn eller dammvall som ligger ute i skogen skicka då gärna ett mail och berätta var detta ligger.

PDF-fil