Kvarnbyggnad Aplared

Foto Glenn Murberg 20100614
Som ni vet så är jag ute och fotograferar gamla stenbroar och skulle fota en bro mellan Målsryd och Aplared och jag hade hittat bron som jag letade efter. Sedan går jag en liten bit längre in i skogen och hittade denna kvarnruin och det har varit en kvarnsåg, hittade även sågbladet. Nu till att jag lägger detta i bloggen är att jag söker information om denna kvarn och även gamla bilder om det finns.

Foto Glenn Murberg 20100614

Här har vi sågbladet som låg helt öppet och tyvärr lite farligt för våra vilda djur. Vet du något om denna kvarn så maila gärna in din berättelse och information när man anlade denna kvarn och hur länge den fanns kvar. Tänk vilket liv och rörelse det var förr i tiden i våra skogar mot vad det är i dag. Det ligger även en kvarnruin längre upp mot järnvägen som är lite större ruin och den skulle jag också vilja veta mera om. Bifogar en karta så ni vet vilket område jag är i.

Jag hoppas att ni kan hjälpa mig med detta och även om det finns litteratur om dessa kvarnar och dammanläggningar som fanns/finns i Sjuhärad. Jag tycker det är kul att så och vandra i skogen för man vet aldrig vad man kan hitta ute i våra skogar. Precis som denna kvarnanläggning som bara låg framför näsan på mig efter jag hade fotograferat stenbron.

Foto Glenn Murberg 20100614

Hittade även en gammal kvarnsten i gräset vid sidan om kvarnruinen. När jag ser sådana här kulturminnen så börjar man att fundera på hur det var när kvarnen var i bruk. Man kan nästan se hur mansfolket står där och arbetar och ljudet av sågbladet.
När man går i våra skogar så finns det nästan hur mycket kulturminnen som helst synd bara att de är så förstörda som de är och tyvärr så blir de allt mer sönderkörda av dagens skogsmaskiner och det är synd, man bör bevara dessa.

PDF-fil