Magasinsgatan Dalhems kontor

Magasinsgatan mot centrum med Dalhems kontor på väster sida och lite längre fram ligger Caltex bensinstations som jag tidigare bloggat om och allra längst bort har vi Borås Wäfveris ångcentral. Byggnaden uppfördes mellan omkring år 1890. Här fanns tidigare Borås Mejeri som byggdes år 1883 och den köpte av fabrikör Mauritz Nilsson år 1896 och gjorde om detta till Dalhems väveri och detta väveri hade år 1913 totalt 290 mekaniska vävstolar i bruk och hade även ett eget appreturverk. Det gjorde stora om- och tillbyggnader av området och den sista stora etableringen gjordes år 1900 byggmästarna GW Broberg och CL Björkqvist startade en snickerifabrik i kvarteret Verkmästaren vid Norrby Tvärgata, år 1913 såldes företaget och gick sedan under namnet Borås Snickerifabrik. Dalhems lades ner år 1956, byggnaden finns kvar än i dag och den fick sin nuvarande form år 1909 och det är den enda gamla fabriksbyggnad som finns kvar efter Magasinsgatan.

Foto Glenn Murberg 20121008

Så här såg det ut på Magasinsgatan hösten 2012, byggnaden är sig lik men det är tomt med byggnader efter gamla Dalhems. Nu används byggnaden som en moské några år tillbaka. Tyvärr så eldhärjades byggnaden för något år sedan och jag trodde nästan att man skulle riva byggnaden men tydligen var inte skadorna så omfattande. Även en brand härjade byggnaden som låg parallellt med centralbron som också tillhörde Dalhems och jag kommer inte ihåg exakt när det brann men jag tror att det var kanske i slutet av 1980-talet eller början av 1990-talet.

Foto Glenn Murberg 20121008

Så här såg det ut när jag fotograferade 2012 och den ser likadan ut i dag men troligt vis så dröjer det inte länge förrän även denna tomt bebyggs. Det finns ju planer och ritningar på att bygga nya Norrby utefter Magasinsgatan.

PDF-fil