Kvarnen i Rydboholm

Foto Glenn Murberg 20170217
Fredagen den 17 februari var jag ute på en fotorunda runt Sjuhärdad, kom fram till Rydboholm där denna gamla vackra kvarnbyggnad står vid Viskan. Hade fått förmånen att låna nycklarna av Borås Stad och jag kunde fotografera kvarn invändigt. Jag måste säga att kvarnen är otroligt bevarad för att fått vara öde i så många år. När jag bodde i Rydboholm mellan 1990-1998 så såg kvarnen ut likadan som i dag och lika tom då som nu.

Foto Glenn Murberg 20170217

Här ser vi själva fästet för axeln till kvarnhjulet samt att man har valt att gjuta igen hålet i byggnaden. Enligt Borås Stad så finns det inga medel att kunna renovera denna kvarn och då vore det bra om någon förening kunde över byggnaden och kanske det finns företag som vill vara med att sponsra så man kunde renovera denna kulturskatt och till och kunna återställa kvarnen som den såg ut när den var i drift. Ett nytt kvarnhjul skulle göra så mycket och då ser kvarnen bättre ut än vad den ser ut i dag. Byggnaden vore idealisk som ett kvarncafé eller varför inte ett museum eller liknande.

Foto Glenn Murberg 20170217

Bilden visar självaste bottenvåningen av kvarnen och man ser hur allt virke i kvarnen är friskt och är välbevarad. Det fanns ganska så mycket gamla saker kvar som man skulle kunna ta till vara på. Kvarnen är en så kallad skvaltkvarn vilket man använde för att mala mellan två kvarnstenar. I slutet av 1700-talet låg kvarnen vid Rönnebro på Orrleken men år 1835 så köpte Sven Erikson vid Rydboholmsbolaget kvarnen och flyttade den dit där den står i dag. Så kvarnen har stått här sedan år 1843, 174 år gammal så man kunde verkligen bygga förr i tiden.

Foto Glenn Murberg 20170217

Första våning i kvarnen som vi ser här på bilden och man ser hur tjocka väggarna är och det finns en del fönsterluckor kvar på insidan och även på detta plan en del gamla saker kvar. Det är synd att denna vackra bara står där vid Viskan och att ingen använder den. Jag hoppas att det finns någon förening som vill ta ansvaret för denna kvarn så att den blir kvar i många, många år till och att man använder den.

Foto Glenn Murberg 20170217

Nu har vi hamnat högst upp i kvarnen och även här ser man hur friskt allt virke verkar vara. En fråga till er läsare om ni vet var man kan få tag i ett gammalt foto på hur kvarnen såg ut när den var i drift så får ni gärna höra av er. Eller om du har ytterligare information så är du välkommen att höra av dig.

Foto Glenn Murberg 20170217

Här har vi dammluckorna som reglerade vattenflöde som gick fram till kvarnen och längre ner mot kvarnen finns det fortfarande fundament kvar. Det vore bra om man kunde röja upp från allt sly runt dessa fundament så att det kommer fram i dagens ljus. Vår historia ska vi inte gömma på något vis utan vi ska vara stolta över våra förfäder som byggde upp vårt samhälle.
Till sist vill jag tacka Borås Stad att de lånade ut nycklarna så jag kunde komma in i kvarnen och fotografera. Jag bjuder på en bild till blev lite överraskad när jag skulle fotografera vid dammluckorna i Rydboholm, när jag står på kulle så nedanför så får jag syn på två rådjur som korsade Viskan. Man vet aldrig vad man träffar på när man är ute och fotograferar.

Foto Glenn Murberg 20170217

PDF-fil