Torpa Stenhus

Foto Glenn Murberg 20090815
Torpa stenhus är ett slott i Länghems socken i Tranemo kommun i Västergötland. Slottet är beläget väster om sjön Åsunden, omkring 2,5 mil öster om Borås. Torpa är ett av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Torpa är en så kallad enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock. Det första stenhuset uppfördes omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson som försvarsborg mot danskarna. Omkring 1550 tillkom trapptornet och vissa om- och tillbyggnader skedde under 1500- och 1600-talen. Riddarsalen har välbevarad renässansinteriör och slottskapellet, som inreddes i slutet av 1600-talet, är i barockstil. På Torpa hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock. Torpa, som blev den stenbockska släktens främsta stamgods, har sedan 1400-talet aldrig sålts utan gått i arv antingen på mans- eller kvinnosidorna.

Foto Glenn Murberg 20090815

Rummen som finns i Torpa är helt underbart vackra med alla dessa målningar och dessa vackra trägolv. Titta bara på hur tjocka väggarna är helt fantastisk att man kunde bygga sådana här hus på denna tid. Borgen har de senaste åren genomgått en stor invändig renovering. Den nuvarande ägaren har låtit återställa den ursprungliga rumsindelningen samt möblera upp en del av slottet. Man har även lyft golven, som genom åren satt sig rejält, sedan man rivit alla innerväggar, varav vissa var bärande. Under många år fungerade borgen som sädesmagasin, vilket var anledningen till att de flesta innerväggar revs. Användningen som sädesmagasin är också orsaken till att borgen är så välbevarad, trots att den varit obebodd under lång tid, eftersom denna verksamhet krävde ett helt tätt tak.

Foto Glenn Murberg 20090815

Från Borgstugan leder en smal trappa ner till källarvåningen. Det första rummet har ett så kallat tunnvälvt tak, det fungerade förr som soldatrum. I källaren kan man även se den gamla fängelsehålan som användes under den tid då man dömde brottslingar enligt Torpa borgrätt. I källaren kan man även se den gamla medeltida huvudingången som låg mitt på fasaden åt sjösidan. Mittemot den gamla entrén ligger också den gamla huvudtrappan som efter några steg övergår i en trång brant murtrappa som leder upp till Riddarsalen.
Ni som inte har varit på besök på Torpa så tycker jag att ni ska besöka den härliga byggnad, när man går in i Torpa så är det som man flyttas tillbaka i tiden och när jag var där år 2009 besökte jag Torpa 2 gånger samma år. Så det börjar bli dags att göra ett nytt besök igen och när man väl går där inne så tiden bara flyger iväg och man tycker att man inte har sett allt som finns i huset. Så det är tur att man har sparat denna klenod till eftervärlden.
 

PDF-fil