AB Borås Klädningsfabrik

Fabriken Borås Klädningsfabrik på Armbåga som byggdes mellan år 1908 – 1943 och arkitekten heter återigen Lars Kellman och byggmästare Oscar Ohlson. År 1939 fanns det 225 personer anställda på fabriken och år 1944 hade fabriken 162 vävstolar. Företaget tillverkade klädnings-, dräkt-, kapp- och kostymtyger. Verkställande direktör år 1919 hette C.E Edlund. Bolaget grundades år 1898 och företaget köpte in ett markområde på armbåga och fabriksbyggnaden i 4 våningar uppfördes och i slutet av år 1898 sattes den första vävstolen igång.
Företaget omfattade nu ett kamgarnsväveri med färgeri och appreturverk och tillverkade mest klänningstyger. År 1908 utbröt en häftig eldsvåda och ödelade hela fabriken men man gav inte upp utan en ny fabrik byggdes upp och även nya fristående kontors- och lagerbyggnader uppfördes. År 1909 skedde inflyttningen i de nya fabrikslokalerna. Man skaffade en ny maskinpark och omlade driften så man bara vävde breda vävnader. Ny- och tillbyggnader uppfördes år 1913 en stoppsal, väveri och appretur år 1915, färgeri 1938 och byggnader för personallokaler 1938. Sedan år 1929 tillhör bolaget Kilsundskoncernen.
Fabriksbyggnaden står kvar än i dag den till höger på bild, fast man har skalat av byggnaden på vänstersidan, det är alltid kul när gamla fabriksbyggnader bevaras. Bilden är fotograferad år 1911 och det är bara den stora byggnaden som finns kvar i dag. Även disponentvillan som byggdes år 1899 finns fortfarande kvar fast i en renoverad tappning och den ligger i hörnet Ålgårdsvägen och Armbågavägen.
Du som är intresserad av gamla bilder gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås och där finns en massa gamla bilder på Borås. Jag efterlyser även dina egentagna bilder eller kanske har du bilder ifrån din mor eller farföräldrar i så fall skulle jag var intresserad av att få låna dessa och scanna av. Som de flesta vet så värnar jag om det gamla och håller på med en hemsida om det gamla Borås och vill även ha era egna berättelser om hur det var att leva förr i tiden och även hur det var att jobba på dessa många konfektionsföretagen i Borås.

PDF-fil