Skogsryds Restaurant

Skogsryds Restaurant
Skogsryds restaurant fotograferad ifrån luften på 1930-talet. Skogsryds var ett pampigt hus på den tiden som det begavs sig. I slutet av 1800-talet var Boråsarna förtjusta i ett göra utflykter över dagen. Från Borås var det cirka 4 km till Öresjös södra strand, där som Skogsryds Restaurant låg vackert vid stranden. När järnvägen mellan Borås och Herrljunga stod klar år 1863 då var det ännu lättare för besökarna att ta sig till Skogsryd. År 1885 skrev ett antal Boråsare till järnvägens trafikchef om möjligheten fanns att skapa en anhalt vid restaurangen där tågen kunde stanna. År 1892 så började den så kallade ångvagnen att trafikera Borås – Skogsryd då de vanliga tågen hade problem med att stanna vid platsen på grund av lutningen.

Skogsryds restaurant invigdes den första maj år 1894 och ägare var firman W. Tidblad & Co och chefen hette Fru Fredrique Tidblad, hon hade fått ett erbjudande på vintern 1894 av Skogsryds ägare brukspatron R Otterberg att ta över det dåvarande bostadshuset och göra om det till en trevlig sommar restaurang. Med facit i hand så vet vi ju att det blev en riktig succé och det kom inte bara gäster från Borås utan även ifrån Göteborg. Antingen kunde man åka med ångvagnen som stannade vid den lilla anhalten intill eller så kunde man åka med ångslupen Örn ifrån Borås övre till Skogsryd.

Foto Glenn Murberg 20170217

Så här ser platsen ut där Skogsryds Restaurang stod. En del säger att byggnaden brann ner 1962 men så kunde man läsa i Borås Tidning att man hade fått klartecken att riva Skogsryd men den kanske brann först innan man hann dit och riva. Man ser tydligt spåren där den vackra grusgången var tidigare och likaså den vackra rhododendron som står till vänster. Sedan ner till höger stod det också ett vackert hus fram tills år 2016 som tragiskt brann ner där källarmästaren Fritz Ahlstrand bodde. Det är lite konstigt att en sådan här vacker sjötomt står fortfarande obebyggd efter 55 år, man borde nästan sätta upp en minnessten på denna plats.

PDF-fil