Fabrikerna runt Bryggaregatan & Fabriksgatan

En flygbild över fabrikerna runt Bryggaregatan och Fabriksgatan. I höger bildkant har vi den gamla Spårgatan, där i dag stadsmotorvägen går. Vet inte exakt när bilden fotograferades men någon gång på 1960-talet. Längst ner på bilden har vi kvarter Olysses , tycker det ser vackert ut med detta vinkelhus eftergatan och en härlig innergård med lummiga träd. Men de styrande tyckte tvärtom och hela det kvarteret revs och vad har vi där i dag, jo en helt vanlig parkeringsplats, nog ser denna bild mysigare ut än vad den gör i dag.
Ovanför har vi kvarter Oranus och det ser lite komiskt ut när man ser det lilla huset bland fabriksbyggnaderna och som väl är så finns det huset kvar i dag och ovanför har vi Algots Johanssons imperium som varande i många år innan en konkurs var ett faktum. Till vänster i bild har vi Fox Gummiväveri i kvarter Serapis som till verkade bland annat damunderkläder. Hela detta kvarter finns kvar än i dag, det är den lilla träbyggnaden som låg i hörnet Fabriksgatan – Bryggaregatan som är borta i dag och ersatt med en parkeringsplats. Längst upp på bilden går Österlånggatan och längst till höger är det Ulricehamnsvägen, i det korset är i dag Annelundsmotet och till höger ser vi en del ha Lidaholm. Parkeringsplatsen längt upp på bilden fanns tidigare fjärrbusstationen innan den flyttades till Centralen.
De flesta husen finns fortfarande i dag och man kan tänka hur det har gått många steg bland dessa fabriker och måste säga att jag tycker det är ett underbart industrilandskap med en blandning mellan gamla och lite nyare byggnader. Du som är intresserad av det gamla Borås gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås. Sedan efterlyser jag fortfarande bilder som du själv eller någon i din släkt har fotograferat hör gärna av dig med ett mail. Sedan skulle jag även passa på att efterlysa om någon har personaltidningen Bomull som Borås Wäfveri gav ut och även Rystoff som Rydboholmsbolaget gav ut som skulle vilja låna ut dessa till mig. I tidningen Bomull har jag själv varit med i som nyanställd när jag började ute på Ryda jag tror att det var i slutet av 1980-talet. Har du dessa tidningar hör av dig i ett mail
 

PDF-fil