Norrby Långgata 10 (Eriksberg)

I förra blogginlägget handlade om Norrby Långgata 9 och denna byggnad låg mittemot på andra sidan av Norrbylånggata. Byggnaden var uppförd av timmer i två våningar och inredd vindsvåning och ägare var på 1940-talet Fastighetsföreningen Centralen direktör Ruben Skoglund. Denna tom är i dag fortfarande obebyggd och är en träddunge i dag och det finns lite spår kvar men är ganska otydliga bland annat en flaggstångshållare. Tyvärr vet jag inte när bilden fotograferades och vet inte heller när man rev fastigheten. Du som läser bloggen kanske vet när man rev denna fastighet? Men jag skulle tro att det var ungefär samtidigt som man rev de andra delar på Norrby i slutet av 1960-talet.
Bilden visar baksidan av huset och på andra sidan gick gamla Norrby Långgata i dag är det en mera trafikerad Norrbyled, framför allt mycket bredare och det var många hus som fick sätta livet till när man breddade gatan till genomfartsled. Jag kan många gånger sitta och fundera på hur många hus som har rivits nu i Borås och Norrby är väl den stadsdel som grävmaskinerna fått härjat mest på, det finns inte så många hus som fortfarande finns kvar. Sedan är det konstigt att Skogsbackegatan som jag skrev lite om i förra inlägget att den tomten har man inte byggt något ännu.
Är det någon som vet mera om detta hus så får du gärna maila mig framför allt när det är byggt och likaså när man rev fastigheten. Det är lite synd att rivningarna fortsätter i dag och denna gång är det Folkets hus som ska bli ett så kallat kongresshus och man har börjat med att riva den del där biografen Folkan och vad man har sett när de plockade ner all marmor i foajén så var man inte så försiktig. Det är synd att det har blivit så, det hade varit bättre att Folkan hade blivit ett byggnadsminne och bevarat den vackra biosalongen. Undra var all marmor har tagit vägen, en hel del biostolar från lokalen har blivit omhändertagna och det är ju bra att man har räddat lite ifrån biografen.
 

PDF-fil