Druvefors Väfveri år 1910

De senaste blogginläggen har handlat om Druvefors Väveri och jag tänkte att jag skulle avsluta veckan med ett inlägg till om fabriken. Denna gång blir det en bild ifrån andra hållet, fotograferat i från Gässlösavägen år 1910. Jämför man med hur det ser ut i dag så är det en väldig skillnad. Viskan rinner under fabriksbyggnaden där man tog vara på vattnets kraft. Till vänster om fabriksbyggnaden ligger en liten ö i Viskan och år 1913 byggdes det ”nya väveriet” på ön som senare har använts till bilförsäljning de senaste åren.
Bakom fabriksbyggnaden ser vi direktör Åkerlunds pampiga villa uppförd år 1896 – 1897 med sitt torn som spirar upp i luften. Där kunde han sitta och titta ner mot sitt imperium och samtidigt hålla koll på sina arbetare. Villan låg på landet men bara 700 meter ifrån Stora Torget, lantligt men ändå centralt. Arkitekten heter Lars Kellman som är ett känt Boråsnamn och har ritat många byggnader i Borås. Villan innehöll 15 rum och kök och hade en underbart stor trädgård. Byggnaden revs runt år 1951 – 1952.
Åkerlunds vid Druveforsfallet var på den tiden en storslagen anläggning, huvudbyggnaden lät han uppföras av natursten eller faltsten som den också kallades. Sedan några år senare kom gjorde teglet sin entré som byggnadsmaterial till fabriksbyggnaderna i Borås. Som jag har skrivit i de andra inläggen om Åkerlunds så startade vävstolarna att dunka den 27 oktober 1872 och tillverkningen bestod då endast av bomullstyger och P A Åkerlund behöll chefskapet i cirka 30 år och han dog den 28 juli 1901. Druveforsfabrikerna utvecklades i allt snabbare takt under sonens Frans Åkerlunds ledning. Aktiekapitalet utgjorde 160 000 riksdaler vilket fördelades på 160 aktier och P A Åkerlund hade 80 aktier och hans kompanjon Anders Andersson resterande 80 aktier men redan 1872 tog Åkerlund över de resterande 80 aktierna. År 1872 tog P A Åkerlund över samtliga aktier i bolaget då Anders Andersson valde att satsa allt på sitt andra bolag som var Borås Wäfveri AB.

PDF-fil