Fisktorget vid slutet av 1890-talet

En vacker bild över småstaden Borås i slutet av 1890-talet. Bilden är fotograferad ifrån Tekniska Elementarskolan nuvarande Teknis. Stora Brogatan som går ifrån Sven Eriksonsgatan och ända upp till Gustav Adolfskyrkan, som ännu inte är byggd när denna bild fotograferades. Det lilla torget som kallades för Fisktorget, nuvarande Västerbroplatsen. Detta var infarten till Borås ifrån väster och troligen har platsen tillkommit som en utvidgning av vägen in mot Borås och blev en av tullarna in till staden. Jag studerar kartan ifrån år 1887 så benämns platsen som Fisktorget och bara namnet ger en uppfattning av vad som såldes på torget.
Husen kring Fisktorget var byggda på 1860-talet och framåt och var två olika generationers hus, utmed torget norra sida fanns det bara trähus ifrån 1700-talet och dessa byggnader hade klarat sig ifrån de förödande stadsbränderna. På andra sidan mot väster byggdes två stenhus på 1860-talet. Framför allt Tekniska Elementarskolans huvudbyggnad som ligger på sin lilla höjd. Det Gilckska huset ifrån år 1869 som inrymde Molanders Konditori som sedan byggdes på men två våningar. Sedan nedanför detta byggdes Röda Kvarn och det är den äldsta biografen i Borås och den invidges den 21 oktober år 1914 och är ett byggnadsminne från 1998.
Jag tycker att platsen har blivit vacker nu sedan man stängde av Västerbrogatan så att det har blivit som ett som ett torg mellan Röda Kvarn och Krokshallstorget och som jag tidigare har skrivit så skulle man renovera den pagoden som stod på Stora Torget som nu är placerad på Servicekontoret i väntan på annan placering, den skulle man placera här mitt framför Röda kvarn. Jag har påpekat detta för Tekniska kontoret som har hand om denna lilla telefonkiosk. Sedan en annan önskan skulle vara nu när det inte är någon trafik som går över Västerbron så skulle man återställa bron till sitt originalskick men vet ju att det aldrig kommer att bli. Det skulle bli en sådan vacker plats med denna bro i originalskick, Västerbroplatsen och Knalletorget.

PDF-fil