Kvarnbyggnaden på Druvefors år 1909

Den gamla kvarnbyggnaden vid Druvefors som fångade fabrikör P A Åkerlunds intresse. Bilden är fotograferad år 1909 visar den ursprungliga kvarnen som byggdes till kraftigt med vattenluckor och damm. Han köpte området vid Druvefors och byggde då ett väveri som drevs delvis med vattenkraft. Det var den enda industribyggnaden i Borås som använde vattenkraften från Viskan, övriga fabriker använde ångkraft. En ganska så pampig byggnad på denna tid och man visste hur man skulle använda vattnets krafter till att driva en fabrik på.
En vacker vy av en fabrik vid Viskans strand där man också ser en del barn leka vid vattnet eller kanske rent av badar eller fiskar. Det är ingen vanlig syn idag. P A Åkerlund var också delägare i det nystartade Borås Wäfveri AB och valde att lämna Borås Wäfveri år 1873 och ville koncentrara sig på sitt nystartade företag vid Druvefors. Redan år 1863 hade Åkerlund köpt på sig en del tomter i anslutning till kvarnen. Med kvarnen på Druvefors så startade han stadens andra bomullsväveri och företaget bildades den 3 november 1871 och fick namnet Drufvefors Väveri AB.
P A Åkerlund var en stor man på denna tid i Borås och bara den vackra villa han lät uppföra där Kellgransgatan går i dag och det var en underbart vacker villa och bara den interiören som fanns i villan, så det tycker jag var en stor skam att riva denna. Den skulle ha bevarats enligt mitt tycke men mycket av det som Åkerlund åstadkom finns kvar fast en hel del är borta och ombyggt. Där som Åkerlund hade sitt huvudkontor vid Druveforsvägen är också borta sedan länge och är i dag bebyggt med stora fyrkantiga hus. Sedan vid spinneriet förtätas det en hel del och de nya husen kommer allt för nära det gamla spinneriet. Det blir nästan så att de gamla husen hamnar i skuggan och nästintill glöms bort, jag vill att de ska komma fram i ljuset igen dom tillhör ju i alla fall vår historia och våra föregångare. Utan våra förfäder skulle inte vi vara där vi är i dag. Till sist, vi måste värna om vår historia.

PDF-fil