Verkmästarbostaden till Druvefors Väfveri

En vacker byggnad ifrån 1890-talet och den användes som verkmästarbostad från år 1898 fram till 1921 för Albert Nordlund som var disponent vid Åkerlunds Bomullsspinneri. Bilden är troligen fotograferad år 1900. Hela denna del av Borås är en riktig industrimark som har ändrats till ett bostadsområde med höghus och blivit riktigt förtätad.
Åkerlund byggde vid Druveforsfallet en stor anläggning och huvudbyggnaden byggdes av bara natursten och den byggnaden ser vi till höger på bilden och den står fortfarande kvar i dag men lite ombyggd. Vävstolarna i Åkerlunds väveri började dunka den 27 oktober 1872 och tillverkningen bestod enbart i början av bomullstyger. P A Åkerlund hade chefskapet i företaget i ca 30 år och han dog den 28 juli 1901. Hela Åkerlunds utvecklades i snabb takt under sonen Frans Åkerlunds ledning.
På en friliggande ö mitt i Viskan byggdes en ny fabriksbyggnad år 1913 en modern fabriksbyggnad i så kallad ”Shedsystem” vilket betyder att byggnaden hade ett så kallat sågtandstak. Sedan byggde man ut och gjorde ombyggnader fram tills i slutet av 1940-talet. I april år 1956 lade Druvefors Wäfveri ner sin verksamhet. Det är trevligt att det finns lite byggnader som är bevarande även i denna stadsdel fast man håller på att förtäta området. Lite synd att Åkerlunds villa som var så vacker revs med all sin snickarglädje och torn. Kommer att göra ett blogginlägg om denna vackra byggnad med lite foton ifrån interiören. Det är synd och skam att det gamla industrilandskapet försvinner och ersätts med moderna lådor till hus och även hus på höjden som ser ut som mjölkkartonger staplade på varandra men jag är nog för gammalmodig.
Nu börjar våren komma till oss äntligen så då är det dags att ta fram kameran igen och då tänkte jag att göra ett besök i Borås och fotografera de äldre byggnaderna som finns kvar. Senast jag var ute och fotograferade var jag på Regementet i Borås och fotade Officersmässen och det var en underbar miljö att gå i, väldig bevarad och mycket gamla saker och snygg och prydlig, kommer att göra ett blogginlägg om detta också.

PDF-fil